Hoti: Vašingtonski sporazum od strateškog značaja

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti, povodom godišnjice od potpisivanja ekononmskog sporazuma sa Srbijom u Beloj Kući izjavio je da bez koordinacije sa SAD, Kosovo neće moći da pripremi i podnese prijavu za članstvo u međunarodnim organizacijama, nakon isticanja jednogodišnjeg moratorijuma iz Vašingtonskog sporazuma na lobiranje za nova priznanja Kosova.

„Ovaj moratorijum kritikovali su neki pojedinci koji nemaju pojma o tome kako je Kosovo do sada ostvarivalo članstvo u međunarodnim organizacijama”, rekao je Hoti.

Na jednogodišnjicu ovog događaja, u intervjuu za Klankosova.tv, rekao je da nema drugog načina osim da se poštuje sporazum, koji osporava nova vlada u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

„Protivljenje ovom sporazumu nije u interesu Kosova. Oni koji se tome protive su protiv zapadne integracije Kosova, što Srbija želi”, dodao je bivši premijer.

Na pitanje o opasnostima protivljenja Kosova sprovođenju ovog sporazuma, Hoti kaže da niko ne bi trebalo da naškodi partnerstvu SAD i Kosova. 

“Oni koji pokušavaju da mu nanesu štetu nemaju mesto u institucijama. I garantujem im da će imati tu sreću ako nanesu štetu ovom partnerstvu. Neuspeh primene ovog sporazuma koštaće Kosovo milione ulaganja u infrastrukturu, energetiku i finansiranje poslovanja, kao i poljuljati naše partnerstvo sa SAD. Vašingtonski sporazum od strateškog značaja za Kosovo”, kazao je Hoti-

Član Predsedništva DSK takođe je govorio i o brojnim pitanjima, poput sitacije sa pandemijom, on je kazao da je ostavka ministra zdravlja Arbena Vitia najmanje što se može dogoditi.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još