• Početna>
  • Vesti>

Đurin: Dolazak Avganistanaca na Kosovo pretnja po bezbednost Srba i Srbije

Najavljeni dolazak Avganistanaca na KiM predstavlja ozbiljnu pretnju po bezbednost Srba i Srbije, jer je reč o populaciji vojno sposobnih i ljudima sa iskustvom u borbama, smatra bivši šef Obaveštajne službe i pukovnik u penziji Tomislav Đurin i navodi da postoji mogućnost njihovog trajnog ostanka na Kosovu, pošto SAD mogu otkazati dodelu viza za njihov dolazak u SAD.

On je za Kosovo onlajn rekao da posebno treba imati u vidu verski fanatizam kojim su Avganistanci zadojeni, bez obzira na čijoj su strani bili tokom prethodnih 20 godina sukoba.

Naveo je da se njihovim dolaskom menja ne samo etnička slika na KiM, nego i religiozna i da će islamski faktor ojačati. 

Takođe, smatra, treba znati da američke obaveštajne službe među njima imaju proverene saradnike tako da se otvara još jedan kanal oticanja obaveštajno interesantnih podataka sa tog prostora i šire. 

“Drugo pitanje o mogućnosti dejstva talibanskih vlasti u cilju represije na ovu populaciju je manje verovatno. Talibanima će biti dovoljno da zemlju ‘očiste’, od okupatorskih kolaboranata sem ako nije u pitanju posebno značajan pojedinac”, rekao je Đurin na pitanje da li postoji mogućnost da, zarad odmazde, talibani “jure” izbegle Avganistance u zemljama koje su ih primile.

Treći aspekt je, kaže, mogućnost trajnog ostanka na Kosovu pošto SAD mogu otkazati dodelu viza u svakom pojedinačnom slučaju, ali i svima istovremeno. 

“SAD na ove ljude gledaju sa razočaranjem, jer prema rečima američkog predsednika  Džozefa Bajdena oni nisu hteli da se bore za svoju zemlju uz svu američku vojnu pomoć i podršku. Kome takav ljudski materijal treba? Talibanima sigurno ne, a i Amerikanci ih izgleda vide na isti način i traže način da ih se otarase kao balasta. Izgleda da su taj način nažalost našli u našem region”, smatra Đurin.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još