• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Sveta liturgija koju je služio mitropolit Amfilohije i njegove reči bile su temelj održivog povratka

U obnovljenoj crkvi Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu služena liturgija povodom 20 godina od povratka Srba i obeležen sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju.

Luturgiji je prisustvovalo oko stotinak vernika iz Osojana i povratičkih sela. Služili su je vladika raško-prizrenski Teodosije i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije.

“Danas se sećamo tog dana kada smo avgusta 2001. godine skupili se svi ispred škole u Osojanu. Raščistili smo staklo i šut od spaljene škole i onda upriličili da možemo da služimo svetu liturgiju. Ta sveta liturgija koju je služio mitropolit Amfilohije i njegove reči bile su temelj održivog povratka. Njegove reči su bile nada i ohrabrenje. Nakon dve godine od tog dana nismo mogli da prepoznamo ovu zemlju i ovo mesto”, rekao je u besedi vladika Teodosije.
 
Okupljenima se obratio i mitropolit Joanikije.

“Vaše stradanje 1999. godine bila je golgota, narodna ali i Hristova golgota. Gospod se uvek poistovećuje sa svojim narodom. Vaš povratak na svoja ognjišta iako su bila porušena i izgorela,  to je bio početak i vaskrsenje, a ovaj dan posle 20 godina možemo da doživimo i doživljavamaž ga kao malo vaskrsenje. Vaš povratak je bio veličanstven i najuzvišenije što se desilo poseđle stradanja 1999 godine”, rekao je Joanikije.

Sabor u Osojanu organizovali su Eparhija raško-prizrenska, opština Istok i Dom kulture Gračanica.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još