• Početna>
  • Vesti>

RTK2: Kanal na srpskom jeziku nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti Jutjub kanal pod svojom nadležnošću

Foto: RTK2

Rukovodstvo i kolegijum RTK2 u svom saopštenju prosleđenom medijima ukazuju da kanal na srpskom jeziku RTK nema sajt, Fejsbuk stranicu, ni Jutjub kanal pod svojom nadležnošću.

“Ovom prilikom želimo da ukažemo javnosti, medijima, novinarskim udruženjima, nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici, da kanal na srpskom jeziku Radio televizije Kosova nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti Yutjub kanal pod svojom nadležnošću. To znači da sajt rtklive/rtk2 ne uređuje uredništvo RTK2, već urednica online medija, koja nema odgovornost pred rukovodstvom RTK2” stoji u saopštenju.

U saopštenju se podseća da su u poslednje vreme na sajtu rtklive/rtk2 primećene vesti u kojima se iznose paušalne ocene i etiketiranja koja su, kako se navodi, u suprotnosti sa novinarskim standardima. 

“RTK2 želi da informiše javnost, da je u martu, na sastanku sa generalnim direktorom RTK zatraženo da sajt rtklive/rtk2 bude u nadležnosti RTK2, a da se u međuvremenu ukloni oznaka rtk2. Zatraženo je, između ostalog i da na sajtu bude označeno ko su urednici. Do danas ništa od navedenog nije ispunjeno” navode u saopštenju.

Ističu da se vesti koje se plasiraju na sajtu RTKLIVE / RTK2 nisu izvorno preuzete kao izveštaji novinara RTK2, već se samo prevode, što je kako ocenjuju, u suprotnosti sa svim profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.

“Još jednom ponavljamo da RTK2 zvanično nema sopstveni web sajt i time nismo profesionalno odgovorni za vesti koje se plasiraju na sajtu rtklive/rtk2, a koje se zapravo samo prevode i nisu izvorno preuzete kao izveštaji novinara RTK2 i koje su u suprotnosti sa svim profesionalnim i etičkim standardima novinarstva” zaključuje se u saopštenju koje potpisuje rukovodstvo i kolegijum RTK2.

Comments

Pročitaj još