• Početna>
  • Vesti>

Lovački savez KiM podržao humanitarnu akciju za lečenje Lane Jovanović

Čelnici Lovačkog saveza Kosova i Metohije (LS KiM) podržalil su juče humanitarnu akciju za prikupljanje novčanih sredstava za lečenje malene Lane Jovanović, koju je u Ramskoj tvrđavi nadomak Velikog Gradišta, organizovao Lovački savez Srbije u saradnju sa regionalnim savezima, nacionalnim i multinacionalnim kompanijama.

U zidinama obnovljenog zdanja koje je 1483. godine podigao sultan Bajazit II čelnim ljudima lovačkih udruženja iz čitave Srbije ponuđene su uramljene fotografije trojice lovaca – fotografa, nastale u lovištima širom Srbije, a sredstva od prodatih slika biće uplaćena za lečenje male Lane.

Na izložbi slika, koja je organizovana pod nazivom „Iza lovačke perspektive“ bilo je ponuđeno 70 fotografija na kojima su motivi žive divljači i priroda, a cena jedne fotografije je bila 10 hiljada dinara. Ipak, s obzirom da su pojedini učesnici ove humanitarne akcije izdvojili i znatno veće sume od traženih, očekuje se da će biti prikupljeno blizu 2 miliona dinara za lečenje ove malene devojčice kojoj je pomoć preko potrebna.

„Poseban značaj ove izložbe je i taj što se ovako nešto radi prvi put posle 20 godina, a pored toga je i humanitarnog kataktera, jer će sva prikupljena sredstva biti uplaćena za lečenje Lane Jovanović, devojčice kojoj je preko potreban novac za lečenje. Danas su se ovde okupili predstavnici regionalnih i pokrajinskih saveza i okolnih udruženja i naših saradnika multinacionalnih i nacionalnih kompanija. Sa nama je ovde i lovački savez Kosova i Metohije koji je neodvojiva karika Lovačkog saveza Srbije“, rekao je u izjavi za Kosovo Onlajn predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković.

On je istakao da je više puta u poslednje vreme posetio Kosovo i lovce koji ovde živi i poručio da će organizacija na čijem je čelu i u buduće nastojati da pomogne lovcima na Kosovu da očuvaju staništa divljači, medveda, tetreba, divokoza i „sve ono što je srpsko na Kosovu i Metohiji“.

„Lovci sa KiM su uvek bili na braniku otadžbine i to su i danas, nisu malobrojni, i predstavljaju nerazdvojnu kariku Republike Srbije i Lovačkog saveza Srbije“, rekao je Ćirković.

Fotografija sa motivima jelena u dubokoj travi krasiće prostorije Lovačkog saveza KiM u Severnoj Mitrovici, a čelnik ove organizacije Ilija Elezović kaže za Kosovo Onlajn da se trude da uvek daju svoj doprinos ovakvim akcijama.

„Došli smo sa ciljem da damo svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji koju su lovci zdušno podržali i još jednom pokazali da su sastavni deo društva. Mi ćemo ovog puta pomoći u granicama naših mogućnosti i uvek ćemo se odazivati na ovakvim akcijama prikupljanja pomoći. Naš delokrug rada je pomoć ugroženim vrstama kojima preti opasnost da zauvek nestanu sa ove planete, ali smo uvek spremni da pomognemo i u ovakvim situacijama“, rekao je Elezović i dodao da će učiniti sve da sličnu akciju organizuje i na prostorima Kosova.

Kameno utvrđenje na samoj obali Dunava, koje je sredstvima Turske vlade obnovljeno u periodu od 2017. do 2019. godine, a za posetioce pušteno marta ove godine, privuklo je prethodnih meseci brojne turiste, a prema rečima čelnika opštine Veliko Gradište pravo je zadovoljstvo što je na kraju uspešne turističke sezone, ovaj biser na Dunavu domaćin jedne ovakve humanitarne akcije.

„Maloj Lani želimo brzo ozdravljenje i oporavak, da zajedno sa roditeljima bude gost Velikog Gradišta, Ramske tvrđave, Srebrnog jezera, a kad poraste postane član Lovačkog saveza Srbije, najstarije organizacije koja ovom prilikom pokazuje odgovornost i humanost, zajedno sa svim humanim ljudima koji su danas to učinili kupovinom fotografija na temu lova i prirode“, rekao je za Kosovo Onlajn Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište i predsednik LU „Golub“ iz ovog grada.

Jedanaestomesečna beba Lana Jovanović boluje od najtežeg oblika spinalne mišićne atrofije tipa 1., a nakon primanja leka „spirnaza“ koji usporava bolest i koji se dobija o trošku države, nada za njeno potpuno izlečenje je u genetskoj terapiji koja je nedavno registrovana u Evropi, a koja košta 2,1 milion dolara.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još