• Početna>
  • Vesti>

Incident u Babinom Mostu izazvao strah i ogorčenje meštana

Nakon jučerašnjeg incidenta u selu Babin Most, kada su nepoznata lica zaustavila automobil pored maloletne D.T. učenice 5. razreda i pozvala je da uđe u automobil, a zatim  kad je odbila nastavili da idu za njom, pa je preplašena devojčica pobegla u najbliže dvorište, roditelji i meštni ovog sela ogorčeni su serijom incidenata u kome su prethodnih dana meta uglavnom maloletna srpska deca.

Incident se dogodio na samo stotinak metara od kuće, a maloletna D.T. se vraćala sa sistematskog pregleda, gde je išla sa direktorom i još četvoro učenika, jer je danas trebalo da učestvuje na takmičenju Crvenog krsta.

Njena baka Stana Danić rekla je za RTV Gračanicu,  da je devojčica još uvek uznemirena i da je čitavu noć povraćala, kao i da slabo komunicira.

“Uznemireni smo svi, nismo spavali čitavu noć. Roditelji su je vodili sinoć i kod lekara, a incident smo prijavili i policiji. To je mala devojčica koja je i mršava i svesni smio da je njihov cilj bio da je zaplaše, ali mislim da ovo što se dešava ima za cilj da nas oteraju odavde”, kaže Stana.

Direktor škole u Babinom Mostu Žarko Petrović, kaže da je ovaj događaj uznemirio i sve roditelje dece koja pohađaju školu.

“Sve ovo desilo se preko dana, odnosno nešto posle 15 sati. Nisam ni slutio da ovako nešto može da se desi, jer sam decu ostavio nedaleko od njihovih kuća, na samo par stotina metara. Naša deca svakodnevno dolaze i odlaze iz škole, gde se nastava trenutno zbog koronavirusa odvija u dve smene. Pitam se da li sada moramo svakodnevno da decu pratimo do škole i nazad i da ih ne pustimo da se igraju na ulici sa svojim vršnjacima. Ovo je zaista prevršilo svaku meru, jer je poslednjih dana bilo više incidenata, poput pokušaja kidnapovanja dečaka u Plemetini, incidenta u Donjoj Brnjici, a krađe i obijanja srpskih kuća su gotovo svakodnevne”, kaže Petrović.

U školi je danas održan i sastanak Saveta roditelja na kome je razmatrana bezbednost dece, a u popodnevnim satima zakazan je i roditeljski sastanak.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže da su ovakvi incidenti svaki put korak unazad ka pomirenju i suživotu Srba i Albanaca na ovom prostoru i ne donose ništa dobro.

“Ovo je poslednji poziv na savest i odgovornost svih bezbednosnih struktura na Kosovu i Metohiji, jer mi moramo da obezbedimo sigurnost naše dece i osiguramo im budućnost, a sa ovakvim scenama koje se dešavaju, ja stvarno ne vidim na koji način možemo da gradimo bilo šta na ovim prostorima”, kaže Popović.

U selu Babin Most živi još oko 800 Srba, a iako uplašeni i uznemireni ovim i svim ostalim incidentima, poput svakodnevnih obijanja srpskih kuća u ovom selu i crkve koja je nedavno bila na meti pljačkaša,  Srbi u Babinom Mostu ističu da ne nameravaju da se sele sa svojih ognjišta, što je prema njihovom mišljenju cilj ovakvih incidenata.

Izvor i foto: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još