• Početna>
  • Vesti>

Mirovni marš Indijca od Beograda do Prištine prekinut na prelazu Merdare

Nitin Sonavane, koji je polovinom septembra zajedno s japanskim budističkim monahom krenuo pešice ka Kosovu zaustavljen je u mirovnoj misiji na administrativnom prelazu Merdare, pošto nije imao vizu za Kosovo, javlja RTS.

On i njegov prijatelj Kanšin Ikeda molili su se za mir Beograda i Prištine. Ikeda je nastavio put ka Prištini, a Nitin se autostopom vratio u Beograd.

Umesto da bude na Kosovu i da za nekoliko dana stigne pešice do Prištine, Sonavane je morao da prekine mirovni marš od Beograda do Prištine na administrativnom prelazu Merdare, odakle ga je kosovska policija vratila.

“Kada smo stigli do prelaza predali smo pasoše i posle desetak minuta, policajac je rekao da japanski monah može da nastavi put, ali ne i ja, pošto građani Indije moraju da imaju vizu za ulazak na Kosovo”, rekao je Sonavane za RTS.

Kaže da je odluku mirno prihvatio i vratio se autostopom za Beograd.

“Moja je greška, jer sam se pre puta informisao na sajtu srpske vlade, gde piše da se na Kosovo ide s važećim dokumentima, bez vize”, objasnio je indijski mirovni aktivista.

Nitin Sonavane već četiri godine pešači i moli se za mir u više od četrdeset zemalja.

Poslednji marš u nizu, indijski inženjer informatike započeo je iz novobeogradskog parka u kojem se nalazi spomenik Mahatmi Gandiju, odakle je zajedno sa s japanskim budističkim monahom krenuo ka Prištini.

Praznik i 151. rođendan svog uzora Mahatme Gandija proslaviće u Beogradu, šaljući poruke mira i nenasilja širom sveta preko društvenih mreža.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još