• Početna>
  • Vesti>

Dan rudara obeležen na severu Kosova radno i svečano, ali bez proslave

Radno i bez svečane proslave, koja je ove godine izostala zbog situacije prouzrokovane koronavirusom, Dan rudara obeležen je danas u rudnicima Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata “Trepča”, na severu Kosova.

Tek svanulo jutro, koje se budilo kroz tmurne oblake u Belom Brdu nadomak Leposavića, ispunio je žagor radnika prve smene ovog rudnika iz kojeg svakoga dana, u tri smene, izvlače olovno-cinkovu rudu.

Smeh, šala i pesma pred odlazak na radilišta u utrobu Belog Brda pokazuju da udarnički duh, koji je oduvek krasio ove vredne radnike, ni danas nije izgubljen.

Uz rudarski pozdrav “Srećno” njihov dan čestitao im je zamenik generalnog direktora Kombinata “Trepča” Stevan Božović koji im je, pre svega, poželeo dobro zdravlje i puno sreće u radu koji obavljaju.

“Najvažnije je da u ovim teškim vremenima sačuvamo zdravlje i živote svih nas, jer zdrav čovek može da bude sposoban i za rad na poslu, ali i kući i na svakom drugom polju”, rekao je Božović.

Čestitke su stigle i od predsednika Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zorana Markovića, čije je pismo podrške pročitao njegov kolega iz Sindikata rudnika i flotacije Leposavić Rato Milojević.

“Izražavam duboko poštovanje za težak, visokorizičan i odgovoran posao koji obavljate. Poručujem da ću uvek biti sa vama i da je dužnost svih nas da radimo na unapređenju bezbednih uslova rada i nagrade za taj rad. Izuzetno je važno da poštujemo preporuke struke, kako bi sebe, svoje kolege i sve oko sebe zaštitili od koronavirusa”, navodi se u pismu i dodaje da će ovaj dan svečano biti proslavljen kada se steknu epidemiološki uslovi.

Uz potreban alat, komad hleba i doručak, sa svojim kolega za rad se spremao i Savko Tomić.

“Dobro je poznato da je rudarski posao težak i da je to ‘hleb sa sedam kora’, ali mi i pored svih nedaća radimo i za sada proizvodnja ide nekih ustaljenim tokom. Moje kolege i ja, uz poštovanje preporuka protiv virusa, radimo i borićemo se. Jamski uslovi su veoma teški, ali to je posao koji volimo”, rekao je Tomić.

On je istakao da, i pored toga što u jami rade mladi ljudi, kadar je dobar, ima dobrih rudara, majstora, koji predano rade i zadovoljni su primanjima koja su redovna.

U rudniku Belo Brdo, koji je sastavni deo RMHK “Trepča” radi 216 radnika, a direktorska palica je u rukama Ljubiše Danilovića.

“Rad u ovom rudniku je veoma težak, jer bez podgrađivanja i dobre sigurnosti nije moguće raditi. Ono što je najvažnije je da su radnici, koji uglavnom dolaze iz sredina sa severa Kosova, zadovoljni zaradama koje redovno primaju. Kombinat ‘Trepča’ je glavni stub severa Kosova i oslonac srpskog naroda na ovim prostorima. Zato je potrebno da budemo jedinstveni i složni kako bi se izborili za ostanak na našim ognjištima”, rekao je Danilović.

Na isti način, radno i svečano, ali bez uobičajne proslave, Dan rudara obeležen je i u rudniku Crnac, Flotaciji u Leposaviću, Metalurgiji u Zvečanu i u ostalim radnim jedinicama.

Dan rudara obeležava se punih 117 godina, u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega.

Izvor, foto: Kosovo online

Comments

Pročitaj još