• Početna>
  • Vesti>

Tanjug Lajčak: Svi spremni za dijalog, rešićemo zauvek sporna pitanja

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, specijalni predstavnik EU za ovo pitanje Miroslav Lajčak ocenio je da su ”sve strane spremne na nastavak razgovora” i da se samo čeka ”politički kalendar”, prvenstveno zbog situacije sa koronavirusom, prenosi Tanjug.

“Ovoga puta moramo da dovedemo dijalog do kraja tako što ćemo postići sporazum koji će jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i normalizovati atmosferu ne samo između Beograda i Prištine već i čitavom regionu”, poručio je Lajčak.

Kako se navodi Lajčak je danas razgovarao, prvog radnog dana u Briselu, sa ambasadorima zemalja Zapadnog Balkana.

”Imali smo konstruktivan razgovor o situaciji u regionu i evrointegracionom procesu”, naveo je Lajčak.

Kaže da je ambasadore zemlja Zapadnog Balkana obavestio o planovima u okvirima novog mandata specijalnog predstavnik EU za dijalog i Zapadni Balkan.

Prethodne sedmice, podseća se, najavio je da će posle skoro dva meseca provedenih u Bratislavi zbog pandemije izazvane virusom kovid -19 danas stići u Brisel i preuzeti kancelariju Specijalnog EU predstavnika.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak ocenjuje da su ”sve strane spremne na nastavak razgovora” i da se samo čeka da ”politički kalendar”, ali prvenstveno kad situacija sa virusom dozvoli fizički susret.

U EU ocenjuju da su vreme, agenda i brzina dijaloga ”u rukama Beogarda i Prištine”, a da specijalni predstavnik radi na što bržem stvarnju uslova za ponovno pokretanje dijaloga, navodi se u tekstu.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još