• Početna>
  • Vesti>

Prevoznici u problemu, upozoravaju na gubitke i najavljuju proteste

Osiguranje i registracija polako ističu. Otplata mesečne rate kredita teče uobičajeno, a vozila na parkinzima stoje u mestu. Vlasnici firmi koje se bave prevozom putnika suočeni su sa problemima kojima se ne nazire skori kraj, prenosi Radio Kim.

Mirko Todorović, raseljeno lice iz Obilića, od 2004. godine se bavi prevozom putnika od Gračanice do Kosovske Mitrovice. Uglavnom prevozi studente. Uvođenje mera ograničenog kretanja zaustavilo je Todorovićev posao.

„Naročito smo mi, privatnici, u lošem stanju, kako po zaposlene, tako i po mene samog. Posedujem pet vozila, upošljavam dva radnika koji su prijavljeni, još jedan je ‘na rezervi’ jer radi u drugoj instituciji i ja sam četvrti“, kazao je Todorović i dodao da ne zna kada će ponovo početi sa radom.

„Ovde, na Kosovu, se ne zna ništa. Mi ovde ne možemo da radimo, oni u severnom delu Kosova mogu da rade po srpskim pravilima. Mi ovde ne možemo, čak ne možemo ni da izlazimo sa našim vozilima“.

Bogoljub Marinković je od 2000. godine svakoga dana sa tri linije prevozio putnike na relaciji Gračanica – Beograd – Gračanica. Od uvođenja vandrednih mera, njegova i taksi vozila Miloša Maksimovića iz Gračanice stoje u mestu.

„Šteta je ogromna, ne radi niko od nas. Mi ne možemo, što je najgore, svojim radnicima da isplatimo plate. To nije mali broj ljudi, za nas je to dosta: trinaestoro zaposlenih i ja četrnaesti“, rekao je Marinković.

„Dosta je teško, ne samo za mene, za sve ljude koji se bave privatnim biznisom. Ne trpim samo ja štetu, ali su štete ogromne, i za mene kao poslodavca i za radnike. Vozila stoje, registracija je u toku. Kredite sam produžio do septembra meseca, ali i na tu postojeću kamatu ću imati kamatu, tako da će oporavak biti vrlo težak“, naveo je Miloš Maksimović.

Taksi prevoznici bi, prema najavama iz Ministarstva zdravlja, ponovo na ulicama mogli da se nađu 1. juna, a do tada će 11 vozila ove kompanije stajati na parkingu, dok će radnici sedeti kod kuće.

„Svi čekaju da krenamo sa radom. Svi su ostali kući, bez posla, kao i ja“, jasan je Maksimović koji trpi velike gubitke.

„Mislim da posle ovoga više ništa neće biti isto. Biće problema da se sve vrati na svoje mesto i da idemo normalnim tokom, kao što smo nekada radili“, kaže ovaj prevoznik.

On je, osim kompanije za prevoz putnika, vlasnik i pogrebnog preduzeća.

„Sa tim radim 24 sata dnevno. Imam slobodu kretanja, ali samo u okviru Kosova“.

Igor Ćirković sa svojim bratom već deset godina prevozi putnike na lokalu, od Gračanice do Kuzmina.

„Mere su uticale jako loše, odjednom je sve stalo, posla nema. Porez sam platio za prvo tromesečje ove godine, za koji dan ću morati da produžim i registraciju za kombi, a gotovo dva meseca kombi stoji. Ne mogu da kažem ništa dobro, ja sam od ovog posla hranio porodicu. Najgora je ova neizvesnost, kada ćemo ponovo početi da radimo i kako ćemo da radimo jer treba vreme dok se posao vrati u normalu. Koliko će biti putnika, koliko će biti posla, sve je to pitanje“, kazao je Ćirković.

Komentarišući najavljenu pomoć od strane Vlade Kosova, naši sagovornici navode:

„Mi ćemo pokušati da konkurišemo da dobijemo neka sredstva, makar malo da pomognemo radnicima, da sve ovo prevaziđu“, kaže Bogoljub Marinković.

„Prvo su rekli da će radnicima koji su zaposleni, kojima uplaćujemo poreze, biti 170 evra mesečno a za nas poslodavce da će biti veća suma, pošto mi imamo i veće troškove. Međutim, računovođe nam kažu da je ista suma i za nas poslodavce kao i za radnike – po 170 evra. Naši troškovi, kao firme su oko 400 evra“, kaže Todorović, navodeći da samo za osiguranje na mesečnom nivou izdvaja po 350 evra.

On dodaje da su njegovi mesečni gubici od 800 do 1.000 evra.

Predstavnici Udruženja prevoznika na Kosovu zatražili su od vlade da ublaži mere koje se odnose na drumski saobraćaj, upozoravaju na velike gubitke i najavljuju proteste.

Izvor: RTV Kim

Foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još