• Početna>
  • Vesti>

Bratu: Kosovske institucije da omoguće veće učešće Goranaca u civilnoj službi

Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu pozvao je danas kosovske institucije da omoguće još veće učešće Goranaca u civilnoj službi i da pomognu očuvanju njihove bogate kulture i tradicije.

Pozivamo kosovske institucije da nastave da omogućavaju veće uključivanje goranske zajednice u donošenje odluka i civilnu službu, da obezbede stalni pristup obrazovanju, gde je to moguće, na goranskom jeziku i da pomognu u očuvanju bogate goranske kulture i tradicije, izjavio je Bratu.

On je istakao da ne treba zaboraviti ekonomsko osnaživanje muškaraca, a posebno žena u zajednici, posebno posle pandemijske krize.

Bratu je u video poruci čestitao Dan Goranaca i istakao da Dragaš na ovaj dan pokazuje manifestaciju jedinstvenosti goranske zajednice i njenog doprinosa kulturnoj raznolikosti Kosova.

“Iako nisam tamo i ovogodišnji praznici nisu uobičajeni, to ne znači da ne treba da razmišljamo o tradiciji, istoriji i kulturi Goranaca na Kosovu. Ovo je mala, ali živahna zajednica, zajednica koja je sastavni deo Kosova i, zapravo, celog regiona”, ocenio je šef OEBS-a na Kosovu.

Kosovski Goranci su jednako aktivni kao i uvek, uživaju u političkim pravima zajednica i rade na tome da obezbede bolji život, ocenio je Bratu.

“Kroz Skupštinu Kosova, kroz opštinske strukture, kroz vladine položaje, ali i kroz druge mehanizme, vidimo predstavnike Goranaca koji rade na održavanju i poboljšanju dobrobiti svoje zajednice. Neposredno pre pandemije imali smo zadovoljstvo da čujemo izvještaje o otvaranju i izgradnji novih puteva i novih graničnih prelaza. Čestitamo predstavnicima zajednice ali i kosovskih institucija na ovim važnim dostignućima”, rekao je Bratu.

Bratu je još jednom, izražavajući žaljenje što ne može da bude lično na Gori, čestitao Gorancima njihov Dan i izrazio najtoplije želje u ime OEBS-a na Kosovu.

Izvor: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još