• Početna>
  • Vesti>

Do 26. aprila iz Srbije uvezena roba vrednosti 12,4 miliona evra

Ministarstvo finansija i transfera objavilo je izveštaj o sprovođenju mera reciprociteta u odnosima sa Srbijom za period do 1.aprila do 26. aprila ove godine. Iz Srbije je uvezena roba u vrednosti od 12,4 miliona evra, dok je Kosovo izvezlo robu u vrednosti 0,7 miliona evra.

U saopštenju Ministarstva finansija transfera se navodi da je u ovom periodu poštovana uredba o reciprocitetu, osim u jednom slučaju kada je, kako se navodi u saopštenju, primećeno provokativno označavanje ili denominacija, i ta roba je vraćena u Srbiju.

“Kosovo je Srbiju izvezlo robu u vrednosti 0,7 miliona evra.

Najviše je izvezeno:

-Lignita

– Voća

-Sadnica voća

Srbija je na Kosovo izvezla robu u iznosu od 12,4 miliona evra.

Najviše je izvezeno:  

– Pšenica, kukuruz, hrana za životinje.

– Boje i lakovi

– Mobilni telefoni,

-Posude od aluminijuma i plastike

Od uvoza uvezene robe iz Srbije naplaćen je porez u iznosu od 1.069.441 evra”, navodi se u saopštenju.

Kada će doći do regulisanja razmene proizvoda životinjskog porekla direktor Privredne komore Kosova Berat Rukići kaže da je to u planu odavno, ali ne može da precizira kada.

“Ja ne donosim odluke i ne mogu da dam neki vremenski okvir, ali u okviru komore smo radili na tome, onda je usledila taksa, a sada ne znam kad će to da počne, to će zavisiti od razgovora između Kosova i Srbije”, kaže direktor Privredne komore Kosova Berat Rukići.

Kada je reč o uvozu i izvozu robe predsednik  NVO ”Potrošač”, Seljatin Kačaniku kaže:

“Prioritet svake normalne države je da ima otvorene granice, da ima slobodnu trgovinu, jer se samo tako dolazi do boljitka i može da se izvozi i uvozi, to su načela i Evropske unije, na to nas upućuje i Cefta. Međutim desilo se to što se desilo, i mi smo tu gde jesmo”, poručio je Kačaniku.

Predsednik Asocijacije srpskih privrednika u opštini Gračanica Saša Sekulić, poručuje da se pandemija odrazila i na srpske proizvođače na Kosovu.

“Naše mišljenje i kao Udruženja je kada su se uvele takse da je to bila pogrešna odluka, a sada pozdravljam ovu odluku o relaksiranju i što većem broju uvoza proizvoda ne samo iz Srbije, već iz svih i Bosne. Sigurno da će veća konkurentnost da poboljša ponudu i da smanji cene na tržištu…Mi vidimo da iz dana u dan ima sve više robe koja dolazi iz Srbije i Bosne i to je dobra stvar, osnovna načela su slobodan protok ljudi, robe i kapitala, to ne bi niko trebao da zabrani”, kaže Saša Sekulić.

Prema podacima Carine Kosova primećeno je nekoliko primedbi u odnosima sa Srbijom. Tokom 21. i 22. aprila, srpska strana sporadično nije dozvoljavala prolazak kamiona sa robom sa Kosova u Srbiju, ali je posle reakcije Evropske unije, ta odluka povučena i nema izveštaja.

Izvor: RTK 2

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još