Vučić razgovarao sa šefom diplomatije Tadžikistana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova Republike Tadžikistan Sirodžidina Muhridina, prvog šefa diplomatije te zemlje koji posećuje Beograd i to u godini kada dve zemlje obeležavaju dvadesetpetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Tadžikistanu na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, saopšteno je iz Predsedništva.

“Srbija će čuvati veze sa prijateljskim zemljama poput Tadžikistana, uz međusobnu podršku u različitim međunarodnim forumima. Razvijaćemo saradnju u oblastima u kojima za to postoje realne mogućnosti i obostrani interes, i ta saradnja će postajati sve važnija za nas”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će intenziviranje političkog dijaloga ubrzati i razvoj ekonomske saradnje, te je uputio poziv predsedniku Emamoliju Rahmonu i drugim tadžikistanskim zvaničnicima da posete Srbiju.

Ministar Muhridin je preneo pozdrave predsednika Rahmona, njegove najbolje želje za napredak Srbije i poziv predsedniku Vučiću da poseti Tadžikistan.

Dvojica sagovornika su se saglasili da mogućnosti za saradnju postoje u mnogim oblastima, kao što su poljoprivreda, vodoprivreda, tekstilna industrija, farmacija, rudarstvo i energetika, uz prethodno stvaranje ugovorno-pravne osnove kao jednog od preduslova za unapređenje ekonomske saradnje.

Predloženo je da ta saradnja bude podstaknuta i formiranjem Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju.

Ministar Muhridin je predložio i jačanje veza u oblasti turizma, kulture i obrazovanja, radi boljeg upoznavanja dvaju naroda. Imajući to u vidu, predsednik Vučić predložio je da tadžikistanski studenti koriste stipendije iz programa “Srbija i svet”.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još