• Početna>
  • Vesti>

Filmska Evropa u Gračanici – otvoren peti „Kosovo i Metohija filmski festival“

Rediteljka filma „Asimetrija“ Maša Nešković večeras je u Domu kulture u Gračanici otvorila peti “Međunarodni Kosovo i Metohija filmski festival” (KMMFF) koji se održava od 11. do 14. decembra.

Posle brazilske i premijere na „Festivalu autorskog filma“ u Beogradu, rediteljsko ostvarenje Maše Nešković „Asimetrija“ doživelo je premijeru i na Kosovu i priliku da otvori “Međunarodni Kosovo i Metohija filmski festival” u Gračanici.

Ističući kako mu je veliko zadovoljstvo što KMMFF obeležava prvi mali jubilej, idejni tvorac i direktor Miroslav Mogorović prisetio se festivalskih početaka.

„Početi jedan festival, pre pet godina na teritoriji Kosova i Metohije, bila je na izgled nemoguća misija. Mi smo donosili ne samo filmove i goste već i projektor i zvučnjake i počinjali smo kao pioniri kinematografije na početku 20. veka“, rekao je Mogorović.

Festival je u međuvremenu uspeo da se stacionira u Gračanici i da početne tehničke probleme prevaziđe kao beznačajne dečije bolesti.

„Sada imamo festival koji prikazuje ne samo najznačajnije srpske, već i evropske filmove. Iz godine u godinu dovodimo filmove koji su pobedili u Kanu, Veneciji i Berlinu i pružamo jedan prozor srpskim stanovnicima ali i susedima da dođu i pogledaju ostvarenja koji su obeležili festivalsku scenu, Mi to radimo na način na koji ni jedan drugi festival na Kosovu i Metohiji to ne čini“, naglasio je Mogorović.

U četiri festivalska dana publika iz Gračanice i okoline moći će da pogleda 13 srpskih i evropskih filmova, uključujući i program za najmlađe.

Organizatori naglašavaju da su festivalskim sloganom OVDE! uspeli da donesu tračak Evrope i normalnog života u ovu sredinu.

„To je ono što ćemo nastaviti da razvijamo i u narednim godinama festivala“, rekao je Mogorović.

Posetioci festivala moći će da glasaju za omiljeni film koji će na kraju biti nagrađen, a KMMFF su pomogli  Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije u saradnji sa Domom kulture u Gračanici.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još