Srđan Popović: Nastavljamo da ulažemo u zdravstvo

U porodilištu u Gračanici u poslednjih jedanaest dana rođene su čak 24 bebe. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najavljuje nastavak ulaganja u zdravstvo i pomoć mladim bračnim parovima.
 

U opširnom tekstu beogradski Informer preneo je priču iz Gračanice gde se u ovdašnjem porodilištu godišnje u proseku rodi nekoliko stotina beba. Pričom o porodilištu u Gračanici jutros se bavila i Radio televizija Srbije.

Samo za proteklih 11 dana rođeno je čak 24 novorođenčadi, a od početka 2019. ukupno 170 dece, ponosno kaže načelnik ginekološkog odeljenja KBC Gračanica dr Bogoljub Veljković. Kako navodi dr Veljković, za opstanak našeg naroda mnogo je važno što se sve više dece rađa na Kosovu.

„Broj porođaja u našem porodilištu veći je nego u nekim drugim klinikama u Srbiji. Broj rođenih beba govori da se ljudi ovde ipak osećaju bolje, da žele da ostanu i stvore svoju porodicu“, kaže Veljković.

Da je zapažanje dr Veljkovića na mestu govori i podatak da opština Gračanica nastavlja ubrzanim tempom da ulaže u zdravstveni sistem.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da svaka novorođena beba predstavlja nemerljivo bogatstvo koje smo dužni da čuvamo i da im stvorimo bolje uslove za život te da će opština Gračanica nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem i usavršavanje kadrova. Prema njegovim rečima ništa manje važno za opštinu nije i pomoć mladim bračnim parovima.

„Mnogo se ulaže u zdravstveni sistem, i to kroz nabavku nove opreme, ali i zapošljavanje mladih lekara. Uskoro će, uz podršku Vlade Srbije, početi izgradnja savremene bolnice. Takođe, opština Gračanica veliku pažnju posvećuje mladim bračnim parovima i roditeljima sa više dece, pa je za samo godinu dana upravo njima podelila preko stotinu novih stanova i kuća“, kazao je Popović.

Ovih dana Gračanica će biti bogatija za još beba jer je nekoliko trudnica primljeno na odeljenje ginekologije i čekaju da se uskoro porode. Jedna od njih je Tijana Micić iz Sušice, koja će po treći put postati majka.

„Već imam dečaka i devojčicu i sad su mi lekari rekli da nosim sina. Zadovoljna sam uslovima i lečenjem koje dobijamo u ovoj bolnici. Lekari i sestre su zaista pažljivi, pa nam to uliva dodatnu snagu i sigurnost pred porođaj“ kaže Tijana, koja na pitanje „hoće li biti još beba“, kroz smeh odgovara da će i ćerka tražiti sestru.

Prinova po drugi put stigla je i u porodicu Aleksandra Popovića, direktora Odeljenja za zdravstvo u opštini Gračanica. Njegova supruga Milica na svet donela je sina.

„Ne postoji lepši osećaj, ništa ne može da usreći čoveka kao kada se beba rodi. Naša šestogodišnja ćerka Petra sada ima brata, kome smo dali ime Aleksa. Nikada nismo razmišljali da odemo odavde, ovde smo rođeni i u Gračanici se rađaju i odrastaju naša deca. Mnogo toga je urađeno proteklih godina i uslovi za život su sve bolji“ kaže Milica za Informer.

Ginekolog Nenad Šulović izjavio je za RTS da je Gračanici preko potrebna savremena bolnica jer nedostaju smeštajni kapaciteti i operacione sale. Kaže da lekari daju svoj maksimum  ali da se zaista čine ogromni napori od strane institucija da se poboljša situacija.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još