Jevtić čestitao Međunarodni dan Roma

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je Međunarodni dan Roma pripadnicima ovog naroda uz ocenu da “Romi i danas žive teško i da sve institucije na Kosovu moraju uložiti još mnogo ozbiljnog rada i truda kako bi njihov položaj u društvu bio bolji”.

”Iskrenog sam mišljenja da ne treba samo Svetski dan Roma da nas podseća na važnost stvaranja jednakih uslova na obrazovanje, zapošljavanje, pravo na lečenje, pravo na rad i generalno bolji kvalitet života za Rome. O gore navedenim trebamo govoriti svaki dan i moramo biti uporni kako bi nešto na tom planu krenulo nabolje. U okviru projekta koji je MZP realizovalo protekle godine pripadnicima ovog naroda izgrađene su 37 kuće a za još 5 se čeka završetak radova, pomagano im je u građevinskom materijalu i ogrevu za zimu, a najugroženijim porodicama Roma smo pomagali u prehrabenim i higijenskim paketima. Ja lično i institucija na čijem sam čelu ulažemo napore da stvorimo povoljnije uslove kako za pripadnike romskog, tako i za ostale nevećinske narode ali nije dovoljno da samo pojedinac i jedna institucija ozbiljno rade na poboljšanju uslova života u ovom slučaju romskog naroda, već se u rešavanje ovih problema trebaju uključiti svi”, ističe Jevtić u saopštenju.

“U nadi da će posvećena pažnja na unapređenju njihovog položaja biti sve veća, a brojni problemi koje naši sugrađani Romi imaju, svake naredne godine biti sve manji, još jednom vam najiskrenije čestitam Dan Roma”, stoji u čestitki ministra Jevtića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još