• Početna>
  • Vesti>

Arbuk: Saradnja sa lokalnim samoupravama je veoma važna

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice funkcioniše u više od 20 zemalja sveta, a na Kosovu smo više od 26 godina, većinom se staramo o raseljenim licima i povratnicima, rekao je novi šef UNHCR-a na Kosovu Erol Arbuk, u emisiji “Popodne” na kanalu RTK2.

Arbuk ističe da su glavni problemi povratnika imovinska prava i saradnja sa lokalnim samoupravama je veoma važna.

“Ima različitih grupa povratnika, albanskih povratnika, povratnika manjina, srpskih povratnika… svaka grupa se suočava sa različitim izazovima. Mi pokušavamo da naše projekte uskladimo njihovim potrebama. Ja sam naišao na veoma pozitivnu saradnju sa lokalnim organima ovde. Njihova pomoć i rad je od suštinskog značaja. Sastao sam se sa nekoliko gradonačenika i razgovarali smo o konretnim problemima”, rekao je Arbuk.

“Što se tiče centralnih organa, Ministarstvo za povratak i zajednice je naš glavni homolog”, navodi Arbuk i dodaje “imamo odličnu i veoma blisku saradnju sa ministarstvom, a posebno sa ministrom. Mi smo na istoj strani u mnogim pitanjima za povratnike”.

Na pitanje kakvo je interesovanje povratnika, on ističe da jako teško motivisati ljude van Kosova, ali i unutar Kosova da se vrate u svoja rodna mesta.

“Moj utisak je da interes opada, a to je iz nekoliko razloga. Motivacija mora biti iskrena, nije dovoljan samo ekonomski interes. Mi pokušavamo da motivišemo ljude u tom smislu”, rekao je Arbuk.

 

Izvor KTV2/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još