• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: KFOR da ostane garant mira i stabilnosti na Kosovu“

Prvi susret potpredsednika Vlade Kosova Dalibora Jevtića sa general majorom Salvatorom Kuoćijem od kako je on stupio na dužnost komandanta KFOR-a.

„ KFOR jeste i treba da ostane glavni garant mira i stabilnosti na Kosovu. Interes svih je da Kosovo bude mesto u kome će svi građani biti bezbedni, za to ćemo se zalagati i na tome radimo “, rekao je tokom današnjeg sastanka u Prištini, potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, komandantu KFOR-a na Kosovu general majoru Salvatoru Kuoćiju (Salvatore Cuoci).

Jevtićje naglasio da su poslednji incidenti koji su se dogodili u povratničkim sredinama, u kojima je za tri dana dvema povratničkim porodicama u Klini i Istoku zapaljenjo seno, naneta šteta koja nije samo materijalna već i koja unosi strah, kao i protesti u Đakovici zbog kojih raseljeni nisu mogli da posete svoj grad na najradosniji hrišćanski praznik Božić, zabrinjavajući, i da se mora obratiti više pažnje upravo na ova mesta kako bi povratničke sredine u kojima je bezbednost često krhka,u potpunosti i preventivno zaštitile.

Jevtić je i na sastanku sa komandantom KFOR-a izneo stav Srpske liste po pitanju formiranje vojske Kosova rekavši da Srpska lista neće glasati za ovaj predlog u Skupštini Kosova, kao i da je Srpska lista protiv inicijative oko ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine. Govorivši o sudu i svemu onome što se dešava oko inicijative za njegovo ukidanje, Jevtić je istakao očekivanje da KFOR u potpunosti zajedno sa drugim institucijama na Kosovu u preventivnom smislu spreči svako moguće nasilje posebno u sredinama u kojima žive Srbi, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još