• Početna>
  • Vesti>

Humanitarna akademija: Humani narod Republike Srpske pomaže lečenje dece sa severa KiM

Humanitarna akademija pod nazivom ,,Podrži me “ održana je danas  u Domu kulture ,,TREPČA,, u Zvečanu,

Akademija je održna povodom završetka velike humanitarne akcije koju je na teritoriji Republike Srpske sproveo Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banja Luke, a u kojoj je prikupljeno 36.000 evra. Veći deo prikupljenih sredstava namenjen je lečenju bolesne dece na području severa Kosova i Metohije kao i namirivanju potreba dece sa posebnim potrebama. Manji deo sredstava – 30%,, biće stavljeno na raspolaganje Udruženju , kako bi moglo nesmetano da funkcioniše.

Predsednik Odbora  Milorad Arlov uručio je ček predsednici Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama “Podrži me” Ivani Rakić.

On je napomenuo da posebnio razumevanje za srpski narod na Kosovu i Metohiji imaju Srbi u Republici Srpskoj i da to treba ceniti.

Takođe on je pokrenuo inicijativu da se dugoročno obezbedi podrška porodicama bolesne i dece sa posebnim potrebama.

“Predložiću da svaki zaposleni čovek na celom Kosovu i Metohiji, bilo da radi u školi ili u javnim ustanovama, privatnim preduzećima – odvoji mesečno samo 100 dinara i da se donira ovom Udruženju za potrebe lečenja dece u inostrannstvu. To nije puno a značilo bi izdvajanje 1,2 miliona dinara godišnje na hiljadu zaposlenih. Ja vas molim, podržite to” apelovao je Arlov.

Narodu Republike Srpske, u ime roditelja bolesne i dece sa posebnim potrebama reči zahvalnosti je uputila predsednica Udruženja Ivana Rakić.

”Ovo nije prvi put da Republika Srpska pokazuje humanost prema narodu na Kosovu i Metohiji. Zato danas moram da se zahvalim i Odboru za pomoć Srbima i celoma narodu Republike Srpske “, rekla je Rakić i dodala  da ovo Udruženje danas ima preko 80 članova.

Prisutne su danas na akademiji pozdravili i gradonačelnik Zveana Vučina Jaknklović, načelnik Kosovskomitrovačćkog okruga Vasa Jelić i direktor PU “Lane” iz Zvečana Zorica Keljanović.

Akcija je sprovedena preko humanitarnog broja Telekoma i lokalnih zajednica Republike Srpske u oktobru, novembru i decembru 2017 god.

Po završetku zvaničnog dela programa,  deca kojima je ova donacija namenjena, izveli su malu priredbu kako bi, na svoj način, iskazali zahvalnost gostima iz Republike Srpske .

Akademija je održana u Sali Doma kulture Trepča u Zvečanu koja je bila ispunjena do zadnjeg mesta.

Takođe danas, u okviru humanitarne akcije Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banja Luke, u Kosovskoj Mitrovici , šestoro dece iz južnog i severnog dela KiM dobilo je stipendije u vrednosti od po 400 evra, koja će im biti isplaćivana na mesečnom nivou, od januara do aprila ove godine.

Pod okriljem ove akcije, podeljeno je još 1200 novogodišnjih paketića.

Comments

Pročitaj još