Jevtić u Prilužju: Pomozimo udruženim snagama

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio je danas poplavljeno selo Prilužje kod Vučitrna i sa meštanima obišao kritična mesta i domaćinstva koja su najviše stradala u poplavama.

Tokom obilaska Prilužja, Jevtić je meštanima ovog sela poručio da će Ministarstvo za zajednice i povratak i ostale relevantne institucije udruženim snagama pomoći u dopremanju neophodne pomoći.

„Evidentno da je situacija veoma loša i deo pomoći je već dopremljen u Prilužje.Ono što trenutno radimo jeste da smo doneli pesak, džakove i sve ono što je potrebno da se zaštiti korito reke kako ne bi došlo do daljeg izlivanja, mehanizaciju koju možemo da obezbedimo da se ova voda usmeri ka kanalu i pumpe…To je ono što ćemo trenutno uraditi kako bi ovu vodu izvukli iz dvorišta domaćinstava“, izjavio je Jevtić.

Jevtić je tokom boravka u Prilužju rekao da je najvažnije posle povlačenja vode uraditi procenu štete, kako bi se ona što brže nadoknadila.

„Mi ćemo se takođe organizovati kao što je to učinila Opština Gračanica, kao što je to učinilo Ministarstvo lokalne samouprave, Kancelarija zamenika premijera, dakle svi smo se uključili da koliko možemo pomognemo u rešavanju situacije . Ono što će biti najvažnije jeste da se uradi procena štete i svakako da ćemo nakon toga videti šta možemo da učinimo, kako bi se šteta što više nadoknadila.“

Ministar Jevtić je takođe apelovao i na sve koji mogu da pomognu, pruže pomoć jer je voda ušla u domove meštana Prilužja, tako da je potrebna voda, hrana i sve ono što je osnovno za jedno domaćinstvo.

JEVTIĆ I RAO RAZGOVARALI O SITUACIJI U PRILUŽJU

Nakon obilaska Prilužja, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić se sastao i sa šefom UNHCR-a na Kosovu Narasima Raom.

Jevtić je tokom sastanka koji je održan u ministarstvu, šefu misije UNHCR-a na Kosovu govorio o poteškoćema sa kojima se meštani Prilužja suočavaju nakon poplava i od njega zatražio da se i UNHCR uključi u akciju pomoći, na šta je dobio obećanje da će UNHCR pomoći u hrani, pijaćoj vodi i ćebadima i da će ta pomoć u najskorijem periodu biti dopremljena u Prilužje.

Tokom sastanka je takođe razgovarano o daljoj implementaciji „Skopskog procesa“ i saglasili su se da je potrebno veće uključenje ostalih ralavantnih institucija u proces povratka, navodi se u saopštenju.

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još