• Početna>
  • Vesti>

SVK: Smanjena zatvorska kazna Gucatiju i Haradinaju za tri meseca

Foto: Printscreen/Specijalizovana veća Kosova

Većinom glasova, Panel Apelacionog suda u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja,doneo prvu žalbenu presudu Specijalizovanih veća Kosova, kojom je kaznu od četiri i po godine zatvora, koju je odredio pretresni panel, umanjio na četiri godine i tri meseca zatvora, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Panel Apelacionog suda je za obojicu optuženih potvrdio i dodatnu kaznu u iznosu od po sto evra (100 EUR).

Ovu informaciju potvrdila su Specijalizovana veća Kosova.

“Panel Apelacionog suda u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, u
sastavu sudija Mišel Pikar, sudija Kaj Ambos i sudija Nina Jergensen, danas je doneo prvu žalbenu presudu
Specijalizovanih veća Kosova. Panel Apelacionog suda potvrdio je odluku o krivici g. Gucatija i g. Haradinaja za zastrašivanje u toku krivičnog postupka (treća tačka optužnice), povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem tajnih informacija obelodanjenih u zvaničnom postupku (peta tačka optužnice) i povredu tajnosti postupka neovlašćenim otkrivanjem identiteta i ličnih podataka zaštićenih svedoka (šesta tačka optužnice). Pored toga, panel Apelacionog suda je, uz suprotno mišljenje sudije Ambosa, potvrdio i odluku o krivici g. Gucatija i g. Haradinaja za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti putem ozbiljnih pretnji (prva tačka optužnice)” navedeno je u saopštenju.

Dalje se precizira koji zaključci su ovom novom odlukom odbačeni i na koji način se kazna preinačuje.

“Panel Apelacionog suda poništio je zaključak pretresnog panela o ometanju službenog lica u vršenju službene dužnosti učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe (druga tačka optužnice) i po toj tački oslobodio g. Gucatija i g. Haradinaja krivice. Na osnovu tih zaključaka, panel Apelacionog suda je, većinskom odlukom, g. Gucatiju i g. Haradinaju kaznu od četiri i po godine zatvora, koju je odredio pretresni panel umanjio na četiri godine i tri meseca zatvora, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Panel Apelacionog suda je za obojicu optuženih potvrdio i dodatnu kaznu u iznosu od po sto evra (100 EUR)” stoji u tekstu.

Prilikom izricanja presude, panel Apelacionog suda naglasio je da izvršavanju zadatka poverenog
Specijalizovanim većima, osnovna pretpostavka je da osobe koje dolaze da svedoče, i to vrlo često o
traumatičnim ili teškim doživljajima, mogu da dođu i svedoče bez straha.

“Zaštita svedoka od zastrašivanja i opasnosti čini same temelje svakog sistema krivičnog pravosuđa, pa i Specijalizovanih veća. Pitanje koje se upravo i razmatra u ovom predmetu jeste valjano vršenje pravosuđa, integritet i sigurnost sudskih postupaka i bezbednost.”

Rezime žalbene presude nalazi se na vebsajtu Specijalizovanih veća.

Prvostepena presuda izrečena je 18. maja 2022. godine.

Vršilac dužnosti specijalnog tužioca Aleks Vajting pozdravio je današnju presudu po žalbi Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja i jasno stavio do znanja da će Specijalno tužilaštvo nastaviti da procesuira sve slučajeve zastrašivanja svedoka, odmazde nad svedocima i ometanja pravde, navedeno je u drugom saopštenju Specijalizovanih veća.

„Pozdravljam današnju presudu Žalbenog veća Specijalizovanih veća, koja jača vladavinu prava na Kosovu i šalje jasnu poruku svima koji su uključeni u zastrašivanje svedoka, odmazdu nad svedocima i ometanje pravde“, rekao je Vajting.

„SPO shvata ove zločine izuzetno ozbiljno i nastaviće da istražuje i krivično goni svakoga i svakog umešanog u svaki slučaj. „Ovaj slučaj se odnosio na uslove koji su potrebni za pravedno sprovođenje pravde i šta je potrebno da vladavina prava postane stvarnost. Svedoci moraju biti u mogućnosti da svedoče bez straha od odmazde ili odmazde” dodao je Vajting.

Comments

Pročitaj još