• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: S. M. priveden kao žrtva izneverenih i praznih obećanja međunarodne zajednice

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Slobodan Miletić iz Zvečana priveden je danas na administrativnom prelazu Jarinje i određeno mu je zadržavanje, pod izgovorom da je učestvovao u protestima Srba na severu KiM i barikadama, uprkos čvrstim garancijama EU i SAD od 28. decembra 2022. godine da neće biti progona i odmazde nad Srbima, zbog toga što su izražavali svoje nezadovoljstvo usled Kurtijeve okupacije severa KiM, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Nakon Srećka Sofronijevića i Miletić je priveden kao žrtva izneverenih i praznih obećanja međunarodne zajednice koja danas reč nije rekla o hapšenju još jednog Srbina, dok su za nedavno rutinsko kratko zadržavanje u centralnoj Srbiji jednog kosovskog Albanca, vršili sve moguće diplomatske i medijske pritiske na Beograd i utrkivali se u rečima osude” stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da odgovorni za ranjavanje Dragiše Galjka, Milana Jovanovića i braće Stojanović ne postoje.

“Jasno je da za njih srpske rane ne postoje, kao ni odgovorni za ranjavanje Dragiše Galjka, Milana Jovanovića, braće Stojanović iz Gotovuše i mnogih drugih nevinih Srba!” naveli su.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuju da je “više desetina Srba sa KiM bez ikakvog osnova uhapšeno” i dodaju da je Kancelarija za KiM uhapšenom obezbedila advokata.

“Više desetina Srba sa Kosova i Metohije je potpuno proizvoljno i bez ikakvog osnova uhapšeno nakon što je Aljbin Kurti došao na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju je i ovom prilikom uhapšenom obezbedila advokata” ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u svom saopštenju ocenjuje da je “sprovođenje pravnog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji deo je šire kampanje nasilja”.

“Sprovođenje pravnog nasilja nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji deo je šire kampanje nasilja koja za cilj ima da što više Srba primora na napuštanje naše južne pokrajine, a iza svega stoji zločinačka namera i plan postepenog etničkog čišćenja” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da “oni koji promovišu sliku samoproglašenog Kosova moraju da objasne ovaj fenomen”.

“Kosovo i Metohija su jedini deo Evrope u kojem je sasvim uobičajeno mesecima i bez optužnice i dokaza držati u kazamatu političke zatvorenike, i oni koji promovišu sliku samoproglašenog „Kosova“ kao šampiona demokratije moraju da objasne i ovaj fenomen” navodi se u saopštenju.

“Pritisci na srpski narod na Kosovu i Metohiji rastu iz dana u dan, i bojimo se da će u nedeljama i mesecima pred nama, zbog dnevnopolitičkih interesa Aljbina Kurtija, nastaviti da se intenziviraju i eskaliraju” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još