• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Incidenti u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku opasne provokacije na koje Srbi nisu naseli

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u severnom delu Kosovske Mitrovice, danas oko 13.30 sati, došlo do kako je procenjeno “opasne provokacije”, kada se vozilo sa kosovskim registarskim oznakama i zastavom UČK na haubi, provezlo centrom grada i kamenicama gađalo nekoliko automobila.

“Vozilo je primećeno na ulazu u Bošnjačku mahalu, a potom se sa zastavom UČK i upaljenim sirenama provezlo kroz nekoliko ulica u severnom delu Kosovske Mirovice, u pravcu Suvog Dola. Tom prilikom gađali su kamenicama parkirana vozila i razbili stakla na automobilu u blizini Pio fonda” navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Istovremeno,prema informacijama Kancelarije za KiM, četiri vozila sa zastavama UČK primećena su i u selu Zupče, u opštini Zubin Potok.

“Do ovih opasnih provokacija dolazi baš u danu kada se u Prištini obeležava godišnjica jednostrane i protivpravne secesije i očigledno predstavlja novi pritisak na Srbe, posebno na severu Kosova i Metohije, koje predstavlja opsesiju Aljbina Kurtija i vlasti u Prištini” stoji u saopštenju.

Stav Kancelarije za KiM je da iza svega stoji namera da se među srpsko stanovništvo unese nemir te da se isprovocira “neodmerena reakcija srpskog naroda u pokrajini”.

“Ali su Srbi i ovoga puta pokazali odgovornost i smirenost i nisu naseli na provokacije. Ovakvi incidenti odraz su nemoći političara iz Prištine na čelu sa Aljbinom Kurtijem, ali i pokazatelj snažne, ali uzaludne opsesije da zagospodare severom Kosova i Metohije ” ističe se u daljem tekstu.

Na kraju, iz Kancelarije podsećaju da je srpski narod na području KiM mnogo stradao i da se kako je navedeno “mahanjem zastavama UČK” ne grade poverenje, mir i suživot” već podele, irazdori.

“…I krajnje je vreme da međunarodna zajednica pogleda istini u oči i uvidi na koje sve načine Priština na čelu sa Kurtijem pokušava da destabilizuje prilike na prostoru Kosova i Metohije” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još