• Početna>
  • Vesti>

Protojerej Milija Arsović u Sokolici: Da se molimo Bogorodici da nas čuva, kao što nas i juče sačuvala uoči njenog praznika

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. 

Povodom hramovne slave manastira Sokolica Pokrov Presvete Bogorodice, Svetu liturgiju služio je protojerej stavrofor Milija Arsović uz pojanje i molitvu igumanije sokoličke Makarije i sestrinstva manastira.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko desetina vernika, a usled mera u cilju zaštite od korona virusa, služeno je u porti manastira.

Presveta Bogorodica jeste ta koja nas štiti, i koja se moli za nas, ali zaista ona pomaže svima onima koji znaju da budu smireni, i da budu molitveni, da se mole Gospodu Bogu, sinu njenom, što je dao žrtvu radi nas i našega spasenja. Uvek kada se molimo, treba da kažemo “Presveta Bogorodice spasi nas”, “Presveta Bogorodice sačuvaj nas”. Danas, iako je hladno, toplo je u našim srcima. Toplo je bilo tada i neka bude toplo uvek u srcima našim, kraj ovog svetog obitelja, kraj samog sestrinstva i da se dostojanstveno molimo Gospodu Bogu i presvetoj Bogorodici da nas čuva, kao što nas i juče sačuvala uoči njenog praznika. Da budemo složni, da budemo jedinstveni, poručio je protojerej Milija Arsović.

Manastir Sokolica je danas otvoren za sve vernike, a najviše pet osoba mogu biti u jednom trenutku u svetinji.

Tradicionalno, domaćinstvo za narednu godinu i slavski kolač, od ovogodišnjih domaćina, preuzele su nove porodice, koje su se javile da sledeće godine uz sestrinstvo manastira i igumaniju Makariju, budu domaćini slave.

Prema pravoslavnom učenju, na današnji dan 911. godine, za vreme cara Lava Mudrog, Sveta Deva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.

U četvrtom času svenoćnog bdenija, vernici su ugledali Presvetu Majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne.

Tako je počeo da se slavi praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavljala Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

I Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još