• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Izjave srpske strane zabrinjavajuće, prvi put smo čuli kako vide zahtev za stvaranje ZSO

Foto Koha

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je posle nove runde dijaloga u Briselu da Srbija ima “zabrinjavajuće stavove po pitanju transfera finansijskih sredstava u dinarima iz Srbije na Kosovo”

On je za KTV u Briselu izjavio da je današnji sastanak bio konkretniji, a evropski posrednik Miroslav Lajčak dao je novi predlog.

Bisljimi je posle sastanka sa glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem rekao da će sada evropski posrednik Miroslav Lajčak dati novi predlog o rešenju ovog pitanja.

„Posle višesatnih razgovora, Lajčak je izašao sa novim predlogom koji je trebalo da bude poslednji predlog koji dolazi od Lajčaka i moramo da mu damo poslednje komentare. Predlog ide u dobrom pravcu, ali zahteva vreme da stranke analiziraju zakonske i slične elemente. Kako da se omogući finansiranje škola i ambulanti, tražili su da ih snabdevaju paralelne strukture, ali ne pokazuju koje su to strukture. Njihova ideja (srpska strana) je bila da se finansiraju do osnivanja Udruženja, a onda bi to bila nadležnost Udruženja. Naravno, ovo nije naišlo na Lajčakovo, a ni na naše razumevanje“, rekao je Bisljimi.

Prema Bisljimovim rečima, izjave srpske strane “bile su zabrinjavajuće”.

„Nažalost, čuli smo zabrinjavajuće izjave sa strane Srbije koje su dovele do odlaska stavova. Prvi put smo iz Srbije otvoreno videli kako vide zahtev za stvaranje Asocijacije, a za međunarodnu zajednicu i Kosovo, on je zamišljen kao mehanizam koji pomaže opštinama sa srpskom većinom da se koordiniraju u vršenju neke radnje. Srbija je danas pokazala da to vidi kao mehanizam za legitimisanje prisustva nelegalnih struktura Srbije na Kosovu. Nastavljena je stara igra sa tendencijama da se obezbede metode kojima bi se dobile garancije za licenciranje nelegalnih institucija“, naglasio je glavni pregovarač Kosova.

Comments

Pročitaj još