• Početna>
  • Vesti>

Lavrov u Beogradu: Vreme za ZSO, prihvatićemo svako rešenje koje odgovara Srbiji

„Vreme je da se ispune dogovori postignuti pre više godina, posebno dogovor o stvaranju ZSO na Kosovu koji je bio usaglašen zvanično konkretno još 2013. godine“, kazao je večeras u Beogradu Sergej Lavrov. Tvrdi da „nije na čast EU ta popustljivost u pokušajima Kosovara da odlože za srpsko stanovništvo na Kosovu to najvažnije pitanje“.

„Naš najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada“ – je sve što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao da otkrije o razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova večeras u Beogradu.

Vučić: Srbija ne zaboravlja svog viševekovnog prijatelja

Naglasio je da se radi o viševekovnom prijateljstvu i da je Srbija do sada imala podršku Rusije, ne samo u Ujedinjenim Nacijama, nego i u svim ostalim međunarodnim institucijama.

„Verujem da će tako biti i ubuduće, isto tako kako mi odgovaramo našim ruskim prijateljima, u tim odnosima u okviru takvih organizacija i institucija“, kazao je predsednik u zajedničkom obraćanju medijima.

A Srbiji je važno da uvek pamti u teškim trenucima one koji joj pomažu, kao što je to Rusija činila – od borbe sa kovidom 19 preko Kosova.

Analizirajući celokupnu situaciju u regionu, predsednik je upoznao visokog ruskog diplomatu sa, kako je objasnio, svojim objektivnim strahovima, i dobio njegovo viđenje, a kroz viđenje i „važne savete“.

„Republika Srbija ostaće vojno neutralna zemlja. Mi se ponosimo svojom vojnom neutralnošću i u skladu sa tim, nastavićemo ne samo da čuvamo svoju zemlju, da je štitimo, već i da razvijamo naše odmbrambene kapacitete kako bismo odvratili svaog potencijalnog agresora od namere da slobodu Srbije ugrozi“.

Lavrovu je preneo „želju i nadu“ da će se do kraja godine sresti i sa predsednikom Putinom sa kojim će strateški razgovarati o pitanjima od interesa za Srbiju.

Lavrov: 1244 i direktan razgovor Beograda i Prištine

Srbija je i dalje najvažniji partner stabilnosti mira u ovom regionu i njeno mišljenje treba uzeti u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i razmeni mišljenja, poručio je Sergej Lavrov u obraćanju medijima sa Andrićevog venca.

Što se tiče pitanja rešavanja Kosova, Lavrov je više puta večeras spomenuo rezoluciju SB UN 1244, podsećajući i na to da je upravo Ruska Federacija insistirala na delu rezolucije u kojem se naglašava poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta nekadašnje SRJ, odnosno Srbije.

Ipak, Rusija će podržati svako rešenje koje bude odgovaralo Srbiji i srpskom narodu, takođe je i večeras nekoliko puta ponovio ruski ministar spoljnih poslova.

Rusija je bila zabrinuta „provokacijom“ koju se krajem septembra dogodila na Severu Kosova, ali je istovremeno cenila „suzdržanost i tvrd stav Srbije i predsednika Vučića koji je omogućio da se kriza reši i da se obustave potezi kosovskih Albanaca“.

Vreme je i da se formira Zajednica srpskih opština, podsetio je takođe gost iz Moskve, naglašavajući da će upravo Rusija insistirati na ispunjenju dogovora za koji je odgovorna i EU kao posrednik u dijalogu.

Izvor:RTS,Kossev

Foto Beta


Comments

Pročitaj još