• Početna>
  • Vesti>

Ursula fon der Lajen: Važno pronaći održivo prijateljsko rešenje za KiM

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je uverenje da je moguće da dođe do deeskalacije aktuelne krize između Beograda i Prištine i da će se pronaći održivo prijateljsko rešenje. Srbija potpunosti posvećena implementaciji svim do sada potpisanim sporazumima čiji je pokrovitelj EU, poručio je Vučić.

Ursula Fon der Lajen je naglasila da su svi veoma zabrinuti zbog trenutne krize. Istakla je da zbog toga postoji platforma kroz dijalog uz posredovanje EU.

“Dok ovde razgovaramo, u Briselu se odvijaju razgovori. To je dobro, jer razgovori jedni sa drugima znači da mogu da se pronađu rešenja. Regionu su potrebni snažni odnosi”, istakla je Fon der Lajenova na ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš–Brestovac.

Fon der Lajenova je naglasila da podržava ambicije Srbije da što pre otvori klastere u pristupnim pregovorima.

“Znam da je odluka u rukama članica EU i zato je od suštinskog značaja da dalje ispunjavate uslove, posebno u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom”, rekla je ona.

Fon der Lajenova je kazala da je snažan zagovornik pristupanja Srbije u EU.

“U tom kontekstu pozdravljam da Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem na svemu što ste preduzeli. Ogroman i težak posao ste uradili. Neverovatno je videti taj napredak”, kazala je ona.

Izrazila je zadovoljstvo što će Vučića videti uskoro i na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sloveniji, gde će, kako je objasnila, zajedno doneti smernice za kurs zajedničke budućnosti.

Založila se da Srbija u potpunosti uzme ulogu u Konferenciji o budućnosti EU.

“Srbija ima važan doprinos i treba da ga da, treba da se čuje glas građana Srbije kada jer reč o oblikovanju budućnosti EU. Želimo da vas saslušamo”, poručila je Fon der Lajenova.

Istakla je da prisustvuje posebnom trenutku otpočinjanja radova na deonici železničkog Koridora 10, koji povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom. Istakla je da će to biti pokretač privrede Srbije, za trgovinu i investicije, da se radi o ekonomskom planu koji funkcioniše.

“Mi povezujemo Evropu”, podvukla je Fon der Lajenova.

Kada je reč o auto-putu Niš–Priština zahvalila se što je imala priliku da posvedoči potpisivanju koje je “simbol naše snažne saradnje i projekata povezivanja kroz koje zajednički gradimo našu evropsku budućnost”.

“Bolja budućnost Srbije je u EU”, podukla je ona. Ukazala je da je još dosta posla pred nama i da postoje prioriteti.

“Moramo da prevaziđemo pandemiju i podstaknemo ekonomski oporavak. EU je uložila znatne sume u prevazilaženje pandemije. Za Zapadni Balkan izdvojena je podrška u visini od 3,3 milijarde evra, a Srbija je već dobila 23 miliona evra trenutne pomoći”, objasnila je ona.

EU ima investicioni plan za Zapadni Balkan 

Takođe je naglasila da su potrebne strateške inevsticije koje će osigurati trajni oporavak.

“Kao i u EU i u Srbiji većina mladih zaslužuje zeleniju, digitalniju i prosperitetniju budućnost. Dosta posla je već urađeno, ali dosta i predstoji”, ukazala je Fon der Lajenova. Rekla je da EU ima investicioni plan za Zapadni Balkan, a na zemljama je da predlažu same projekte.

“Srbija je ta koja pravi i u čijim je rukama razvoj projekata. Ove godine je plan napravljen da se isplati 500 miliona evra. S obzirom na to da projekti dobro napreduju, možemo da uložimo dodatnih 600 miliona evra. To je dokaz da je plan uspešan”, podvukla je ona.

Ukazala je da se radi i na gasnoj interkonekciji, na koridoru za električnu energiju, dodajući da je energetika važna tema, i biće važna za izgradnju zelenije, održivije budućnosti.

Fon der Lajenova kaže da, kada se Srbija angažuje u zelenim projektima, može da se garantuje najbolja vrednost građanima.

“Imamo zajedničko obećanje da ćemo voditi računa o životnoj sredini”, dodala je ona.

Fon der Lajenova je istakla da je potrebno više integracija u regionu, i zato je od vitalnog značaja da svih šest partnera na Zapadnom Balkanu čine dobar tim i razviju zajedničko regionalno tržište”, poručila je predsednica EK. 

Vučić: Hvala na razumnim rečima o krizi na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Ursuli fon der Lajen na, kako je rekao, razumnim rečima i njenom stavu o krizi na severu Kosova i Metohije, poručujući da je Srbija potpunosti posvećena implementaciji svih do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU.

Vučić je primetio da teško da postoji porodica koja je sudbinski čvrsto vezana za EU kao porodica Fon der Lajen, te je predsednica EK, čiji je otac bio jedan od prvih službenika u Briselu još 1958. godine, a ona sama dugogodišnja saradnica Angele Merkel, osoba koja najbolje zna šta predstavljaju fundamentalne slobode oličene u četiri velike slobode – kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

“Teško da takav neko postoji. Vi ste pre nego bilo ko drugi vlasni da iznesete objektivan stav o svim političkim i ekonomskim kretanjima u Evropi i svetu. I posebno me raduje vaš stav o krizi na severu Kosova i Metohije i svemu za šta ste pronašli dovoljno balansiran pristup”, rekao je Vučić.

Naveo je da je predsednica EK rekla da je od ključne važnosti da se napetost smanji i da se vrate dijalogu, te da je EU od početka izgrađena na dijalogu i ekonomskom razvoju, što vodi razumevanju obeju strana, zalečenju rana i konačnom pomirenju, što je dug proces, koji vodi miroljubivoj i obećavajućoj budućnosti.

“Uz zahvalnost za te reči razuma, želim da ponovim da je Srbija u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić: Nemam signale iz Brisela da nas EU neće

Predsednik Vučić izjavio je da nije dobio nikakve signale iz Brisela koji bi potvrdili pisanje Rojtersa da EU više ne pokazuje interes za Zapadni Balkan.

On je to nakon potpisivanja sporazuma o izgradnji autoputa Niš-Priština i početka izgradnje železničke deonice Niš-Brestovac, rekao da je o tome razgovarao sinoć sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, i istakao da je ona i danas ponovila da Unija želi SRbiju i druge zemlje regiona u zajednici evropskih naroda.

“Nismo maloumnio da ne znamo da postoje različita viđenja EU, ali ne mislim da bi to bilo strateški pamentno ni za EU. Bilo bi pametno da pokazuju da je EU i dalje privlačna svima i verujem u reči fon der Lajen da žele Srbiju i druge zemlje u EU”, rekao je Vučić.

On je dodao da zna da ima i onih koji misle da članstvo u EU nije prioritet, ali da događaji poput današnjeg pokazuju orjentaciju Brisela i šta sve, kako je rekao, možemo zajedno da uradimo.

“Mi smo za ovaj put dali 16 miliona evra, EU 45 i mi bi vrlo teško bez EU mogli svih 60 miliona da damo. Da li ćemo naredne godine biti članica EU – nećemo, ali za nekoliko godina ne znam”, rekao je Vučić i istakao da u narednom periodu moramo da se pozabavimo i pitanjem energetike koja je veoma važna.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen dodala je da je regionalna integracija veoma važan proces jer je, pre svega za dobrobit građana.

“Ali ona mora da se odvija paralelno sa pristupnim procesom i veoma je podržavam”, rekla je fon der Lajen odgovarajući na pitanje novinara da li podržava ideju bliske saradnje u regionu.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još