Stano: Priština prekršila Briselski sporazumu u slučaju Todosijević

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da u slučaju Ivana Todosijevića, kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

“Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano”, izjavio je Stano za T a n j u g.

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi i da se kao “kamen temeljac za normalizaciju odnosa između između Srbije i Kosova, ne sme kršiti”.

“EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takođe, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa”, kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam događaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, “suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU”.

“Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i rade na iskrenoj i istinskoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa”, zaključio je Stano u izjavi datoj Tanjugu

Izvor: Tanjug

Comments