Selaković: Novo jedinstvo znači nove pritiske

Između SAD i EU nikada nije postojalo nejedinstvo u vezi sa Zapadnim Balkanom, već možda samo razmimoilaženje oko tehničkih stvari, a novo jedinstvo znači da ćemo biti izloženi pritiscima, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

On je za TV K1 naglasio da to pokazuje da situacija oko dijaloga neće biti jednostavna.

“Dok se držimo principijelnih stavova, biće lakše i bolje, a ti stavovi su da ako Srbija preuzima obavezu na sebe, onda je izvršava. To nam je pomoglo povratku kredibiliteta, jer se sada zna da Srbija ne vara, ispunjava svoje obaveze, ali da isto traži da to što je dogovoreno i što je u njenoj koristi bude ispunjeno“, objasnio je Selaković.

Podsetio je da je postojalo jedinstvo SAD i EU pre osam ili deset godina da je pitanjen Kosova stavljeno ad akta, i da Srbiji mora da se nametne obaveza da prizna kosovsku nezavisnost, separatizam i secesiju dela svoje teritorije.

Srbija, ukazuje, to nije uradila, uprkos činjenici što su neki predsednika Aleksandra Vučića optuživali da će to učiniti.

“Došlo je do toga da sada imate državu koja svom stanovništvu na KiM pomaže više nego ikada“, podvukao je Selaković.

Upitan za predstojeće izbore na Kosovu, kazao je da od njih očekuje dobar rezultat Srpske liste, ali je dodao da ne voli da se bavi predviđanjima.

“Za nas je važan uspeh Srpske liste“, podvukao je Selaković, podsećajući da je na poslednjim izborima Srpska lista dobila skoro 85 odsto glasova Srba.

Dodao je da je važno ko će biti okosnica buduće vlasti u Prištini, jer će to biti strana s kojom će se voditi dijalog.

“Ne postoji teža stvar koju su radili članovi državnog rukovodstva nego što je dijalog. Ali nismo od toga odustali. U dijalogu smo postigli značajne stvari za naš narod, da izborimo zaštitu naših vitalnih interesa. Nikada nismo bili prepreka dijaloga. Nikada nije bio prekidan zbog Srbije“, naglasio je Selaković.

Polako ali sigurno shvatiće se šanse mini Šengena

Mini Šengen je velika šansa za sve u regionu, a Srbija je pokazala liderstvo time što ne postavlja svoje interese ispred svih, istakao je danas srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković je na TV K1 podsetio da je Vašingtonski sporazum jedan u nizu koji je imao za cilj relaksaciju odnosa Beograda i Prištine, a da je za Srbiju od izuzetne važnosti tržišno ujedinjenje regiona.

To je, dodaje, vidljivo kroz mini Šengen, što pokazuje kolika je spremnost da se usredsredi na zajednički imenitelj svih u regionu.

Selaković je naveo da je, kada se saberu svi učesnici regiona Zapadnog Balkana, to znatno manje od nekadašnje velike Jugoslavije, i uzme se u obzir današnja konstelacija snaga u Evropi i svetu, pokazuje da su svi pojedinačno mali da bi mogli nešto značajno uraditi.

Upitan da li to prepoznaju zemlje regiona koje još ne učestvuju u mini Šengenu, on je izrazio uverenje da to i ostali polako shvataju.

Istakao je da današnja politika Srbije nije kao što je to ranije bilo prisutno u regionu, a koju neki žele i danas, a to je da će region napredovati samo ako Srbija nazaduje.

“To nije politika Srbije, već da ne može biti dobro Srbiji, ako nije dobro drugima“, objasnio je Selaković.

On je ocenio da će se politika u regionu polako ali sigurno promeniti u korist mini Šengena.

“Kada objektivno sagledate šta donosi ova inicijativa, videćete da donosi dobro svima. Srbija prikazuje liderstvo što ne postavlja svoje inetrese ispred svih“, rekao je Selaković.

On je ukazao da je tu inicijativu usporio, ali i ojačao kovid-19.

Izvor: Tanjug

Comments