Rejmond: SAD i EU se ne slažu oko metoda za Kosovo

Verujem da Sjedinjene Države i Evropska unija dele veoma širok, apstraktni cilj postizanja stabilnosti na Balkanu, ali tokom aktuelne administracije predsednika Trampa oni se ne slažu o metodama postizanja tog dugoročnog strateškog cilja, odnosno različito gledaju na kratkoročne taktičke korake koje treba preduzeti da bi se rešio konflikt Beograda i Prištine.

To kaže za Danas američki univerzitetski profesor Gregori Rejmond, komentarišući tvrdnje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džona Boltona da su „Beograd i Priština možda daleko od rešenja međusobnog spora“.

Naš sagovornik konstatuje da je „smanjena saradnja“ Amerike i Evrope u vezi sa pitanjima koja se odnose na dijalog o Kosovu.

– Iza scene, mnoge EU diplomate su se žalile na drzak stil američkog izaslanika Ričarda Grenela i njegovo potcenjivanje i prošlih i aktuelnih inicijativa EU. Oni tvrde da su SAD delovale bez ozbiljnih konsultacija sa evropskim partnerima. Nesuglasice između SAD i EU će se najverovatnije nastaviti, budući da Tramp, koji je implusivan i ima običaj da radi na svoju ruku, oseća pritisak da ostvari važan spoljnopolitički uspeh pre novembarskih predsedničkih izbora. Nakon što se na loš način suočio sa korona virusom „na domaćem terenu“, Tramp izgleda očajnički želi da skrene pažnju javnosti tako što postići značajne poene u inostranstvu, smatra Rejmond.

U eksluzivnom intervju za N1 Sarajevo objavljenom prošlog vikenda, Džon Bolton je rekao da eventualni dogovor Beograda i Prištine o razmeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na situaciju u BiH. Kako je prenela agencija Beta, on je kazao i da bi SAD verovatno podržale dogovor o razmeni teritorije ukoliko bi se Srbija i Kosovo dogovorili i time rešili  nerešenja pitanja, ali da se mora jasno reći da njihov bilateralni dogovor nema uticaja na zemlje regiona.

– Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o razmeni teritorije, u delu pregovora kojim se rešavaju sva nerešena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatskih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane verovatno to podržati… Mislim da moramo jasno reći da rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg, poručio je bivši američki zvaničnik. Bolton je, takođe, izrazio zabrinutost zbog „manjka američkog angažmana u regionu Balkana“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da će 7. septembra ići u Brisel i tražiti ispunjenje sporazuma o Zajednici srpskih opština. Kako je istakao: „Neće Nemačka i Amerika da povlače priznanje Kosova… Mene brine što mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, zato ćemo tražiti ispunjenje sporazuma iz 2013, potpisanog pod okriljem EU, o formiranju Zajednice srpskih opština“.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, ocenjuje za Danas da je nužno da se pitanje ZSO nađe na stolu u Briselu.

– Ako EU zaista želi da nešto postigne, ovo pitanje se mora naći na stolu, kao i da bude sprovedeno pre konačnog sporazuma. ZSO je ključni deo sporazuma iz 2013, i bez nje i sprovođenja svih preostalih dogovorenih stvari novi proces ima smisla samo ako se pregovara neki radikalno drugačiji vid normalizacije, smatra Novaković.

Izvor Danas

Comments