• Početna>
  • Vesti>

Krasnići: Srbija neće priznati Kosovo, ali je moguć sporazum koji će biti “modus vivendi”

Sveobuhvatni dogovor Kosova i Srbije moguć je epilog dijaloga koji vodi Evropska unija, ocenjuje politički analitičar Miljazim Krasnići za Kosovo Onlajn, naglašavajući da tu ne misli i na priznanje Kosova od strane Srbije. 

“Mislim da će doći do jednog sveobuhvatnog sporazuma, koji će biti takozvani “modus vivendi”. Taj sporazum će Srbiji otvoriti put za brže evropske integracije, a Kosovu put da lakše diše u međunarodnoj konstelaciji, ali to apsolutno, po mom mišljenju, neće da ide do te tačke da Srbija prizna nezavisnost Kosova”, objašnjava Krasnići.

Prema njegovim rečima, ono što u ovom trenutku predsednika Srbije Aleksandra Vučića najviše interesuje je Zajednica srpskih opština, čije osnivanje će biti njegov uslov u procesu finalnog sporazuma. 

“Zajednica srpskih opština će na diplomatskom i političkom terenu olakšati stvari političkim elitama, ali kako će se to odraziti na život ljudi sada je teško prognozirati. Mislim da je vitalni interes srpskog naroda na Kosovu, kao i Srba i Albanaca u celini da dođe do normalizacije odnosa. Predsednik Vučić uvek govori jednu stvar, a to je izbegavanje sukoba i rata. Ako dominiraju takve koncepcije mislim da će doći do povećanja poverenja prvo između Albanaca i Srba na Kosovu, a zatim i između Kosova i Srbije. Naposletku u tom evropskom okviru procesa integracije može doći do poboljšanja odnosa i jednog važnog suživota u ovim konstelacijama”, navodi Krasnići. 

Krasnići je mišljenja da su SAD od kad je predsednik Tramp na vlasti promenile politiku prema Balkanu i prema Evropskoj uniji. Ali ta politika neće imati izraženiji uticaj na dijalog uprkos pojedinim pokušajima izaslanika Grenela.

“Sjedinjene Američke Države su pokušale unilateralno da utiču na dijalog Kosova i Srbije, ali sada su isključene iz tog procesa i najverovatnije će se ponovo uključiti, ali koliko se zaista vidi bez neke veće uloge bar što se Trampove administracije tiče”, zaključuje Krasnići.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još