• Početna>
  • Vesti>

Novaković: Broj testiranih se povećava, neophodna odgovornost svakog pojedinca

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je stabilna. Od 24. juna nema novoobolelih od Kovid-19, a očekuju se novi rezultati iz referentne laboratorije „Torlak“. To je za program Radio Kosovske Mitrovice potvrdila epidemiolog Dr Desanka Novaković.

Ona ističe da se zbog većeg broja testiranja na nivou cele Srbije rezultati  čekaju nešto duže, a da epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje izlaze sa  podacima čim ih dobiju. Potvrdila je da su današnje uzorke poslali laboratorijii „Batajnica“, a da tek očekuju zvanično obaveštenje kojoj laboratoriji će slati uzorke u budućnosti .

„ Apelujem da se građani pridržavaju propisanih mera , fizička distanca, nošenje maske, obavezno pranje ruku, izbegavanje većih okupljanja su mere preventive. Sada je sve na odgovornosti pojedinca, s obzirom da su ukinute vanredne mere, ali smo svedoci da je  na početku epidemije urodilo plodom  i treba da budemo svesni i savesni,  da brinemo o sebi i svom zdravlju,  da se ne bi ponovo uvodile neke rigorozne mere“ istakla je Dr Novaković.

Potvrdila je da su u srpskim sredinama trenutno dva aktivna slučaja, od kojih je obolela osoba iz Kosovske Mitrovice hospitalizovana na Infektivnom odeljenju Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, dok je oboleli sa centralnog Kosova i Metohije u kućnoj izolaciji. Potvrdila je da su oba pacijenta dobrog opšteg stanja.

„Broj testiranih sa povećava budući da imamo i novoobolele, pa smo testirali kontakte“ , rekla je Dr Desanka Novaković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kosovo online

Comments

Pročitaj još