Demo Beriša: O Vladi Kosova presudiće Kosnet

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša smatra da će nova Vlada u Prištini teško biti formirana zbog različitih političkih programa Ise Mustafe i Albina Kurtija i da su to dva nespojiva pravca.

Mislim da su građani mnogo bliži novim izborima. Za 26. decembar zakazana je konstitutivna sednica kosovske skupštine i sve vodi ka tome da Kurti neće obezbediti 61 glas, odnosno da neće dobiti podršku DSK – zato što ta partija insistira da ima predsednika parlamenta i tačno potpisan sporazum da će kosovski predsednik, naslednik Hašima Tačija, posle marta 2021. bude neko iz DSK, rekao je Beriša za Politiku.

Prema njegovim rečima, ima tu začkoljica koja se zove američki i britanski ambasador u Prištini.

“Ambasador SAD Filip Kosnet insistirao je da ovaj izborni rezultat bude takav da nijedna partija ne može sama da formira vladu. I vlada će biti formirana ako on bude insistirao, ili će se ići na nove izbore”, smatra Beriša.

On tvrdi da će američki ambasador presuditi, a šta će on odlučiti, znaćemo vrlo brzo.

Na pitanje zašto misli da će Kosnet odlučivati, Beriša odgovara:

“Amerika je napravila tu tvorevinu. Kada žele nešto da naprave, oni nađu način”.

“Ne vidim razlog zašto bi Kosnet organizovao zajedničke sastanke s dva pretendenta za premijera Kurtijem i Vjosom Osmani. Svima je bilo poznato da će, kada se pojavi Isa Mustafa s timom, doći do pat pozicije, jer je DSK partija bivšeg komunističkog sistema koja odluke ne donosi brzo”, rekao je predsednik Matice Albanaca Srbije.

Prema njegovim rečima, dosta toga će se znati posle konstitutivne sednice parlamenta 26. decembra.

Podseća i na reči Kurtija da ne želi da razgovara sa Beogradom, a kaže da još besmislenije deluju njegove izjave da za pregovaračkim stolom na želi da vidi predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Politika mira Aleksandra Vučića izaziva bes i ludilo kod Aljbina Kurtija”, zaključio je Beriša.

Izvor: Tanjug

Comments