U “Akvarijusu” je “Vreme za impuls žene”

Drugi festival ženskog stvaralaštva „Vreme za impuls žene“  održava se ove nedelj u galeriji „Akvarijus“. Festival je otvoren izložbom slika, grafika i instalacija „Kad mačke nema“ studentkinje Grafike na FU prištinskog Univerziteta Dunje Veljković i nastupom glavnog vokala muzičkog sastava Proximity Mine Ilde Krame.

Na samom otvaranju, u nesvakidašnjem uvodnom izlaganju, organizatori festivala Miljana i Aleksandar Dunđerin naglasili su da se festival finansira iz ličnih sredstava galerije „Akvarijus“, da nema donatora i sponzore te da je kao takav u potpunosti ratsrećen bilo kakvih pritisaka i uslovljavanja.  Istaknuto je i to da je „Akvarijus“ mesto u kome je svaka žena voljena, bez obzira na žig koji je svakoj lupila Velika loža „bezgrešnih“ među kojima živimo.

Izložba „Kad mačke nema“ Dunje Veljković  za temu bira miša kao večiti plen, kao nekog ko se polakomi na slobodu svaki put kada mačke nema. Priča se završava mišem, tanjirom i zadovoljnom mačkom.

Druge festivalske večeri, o jeziku i kulturi govora publika je razgovarala sa dr Sanjom Miketić Subotić, docentom na katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Sanja je doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na temu „Stavovi prema jeziku studentske populacije u Republici Srbiji“. U nastavku večeri, nstupile su članice crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice.

Večeras, treće festivalske večeri, biće reči o ženi u medijima, o problemima sa kojima se novinarke suočavaju i o tome koliko su ti problemi  različiti od onih koje imaju njihove kolege novinari. O tome će pričati  novinarke iz medija sa celog Kosova i Metohije.

Festival traje do petka 8. marta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još