Veselji: Kosovo nema teritorijalne pretenzije prema Srbiji

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da “Kosovo kao nezavisna zemlja” nema ni u kakvom obliku teritorijalne pretenzije prema Srbiji.

Veselji je rekao i da je za Kosovo u trenutnoj fazi značajno da obezbedi funkcionalnost institucija na celoj teritoriji.

“Nećemo dozvoliti da u sporazumu sa Srbijom imamo negativan presedan”, kazao je Veselji koji je u Skoplju razgovarao sa predsednikom Sobranja Taljatom Džaferijem.

On je sa Džaferijem razgovarao o poslednjim kretanjima na Kosovu i finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i istakao spremnost da se to pitanje reši pravno obavezujućim sporazumom.

Veselji je izjavio da će Kosovo poštovati odluku građana Makedonije o imenu kakvo god da bude i pozvao građane da glasaju na referendumu o imenu koji je zakazan za 30. septembar.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je rekao da će Makedonija intenzivirati saradnju sa Kosovom i pozdravio dijalog između Kosova i Srbije i napore da se postigne sporazum.

“Saradnja naše dve zemlje treba da se intenzivira. Sobranje Makedonije je formiralo radnu grupu za saradnju sa Kosovo. Ponavljamo međusobnu podršku evroatlanskim integracijama”, kazao je Džaferi i izrazio nadu da će referendum o imenu Makedonije biti uspešan.

 

Izvor: B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."