• Početna>
  • Vesti>

Veselji: Kosovo nema teritorijalne pretenzije prema Srbiji

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da “Kosovo kao nezavisna zemlja” nema ni u kakvom obliku teritorijalne pretenzije prema Srbiji.

Veselji je rekao i da je za Kosovo u trenutnoj fazi značajno da obezbedi funkcionalnost institucija na celoj teritoriji.

“Nećemo dozvoliti da u sporazumu sa Srbijom imamo negativan presedan”, kazao je Veselji koji je u Skoplju razgovarao sa predsednikom Sobranja Taljatom Džaferijem.

On je sa Džaferijem razgovarao o poslednjim kretanjima na Kosovu i finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i istakao spremnost da se to pitanje reši pravno obavezujućim sporazumom.

Veselji je izjavio da će Kosovo poštovati odluku građana Makedonije o imenu kakvo god da bude i pozvao građane da glasaju na referendumu o imenu koji je zakazan za 30. septembar.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je rekao da će Makedonija intenzivirati saradnju sa Kosovom i pozdravio dijalog između Kosova i Srbije i napore da se postigne sporazum.

“Saradnja naše dve zemlje treba da se intenzivira. Sobranje Makedonije je formiralo radnu grupu za saradnju sa Kosovo. Ponavljamo međusobnu podršku evroatlanskim integracijama”, kazao je Džaferi i izrazio nadu da će referendum o imenu Makedonije biti uspešan.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još