• Početna>
  • Vesti>

Delegacije Beograda i Prištine na Generalnoj skupštini UN

Delegacija Srbije, koju predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić, učestvuje u Njujorku na 73. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Delegaciju Kosova predvodiće predsednik Hašim Tači.

Ana Brnabić obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak 27. septembra. U delegaciji je i šef diplomatije Ivica Dačić.

Predsednica Vlade prisustvovaće večeras prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.

Biće i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar UN Antonio Guteres u utorak, 25. septembra, a učestvovaće i na sastanku na visokom nivou pod nazivom “Akcija za mir” koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Premijerka će imati i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom.

U generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih, predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančes i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine UN je “UN relevantne za sve ljude: Globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva”.

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka Generalne skupštine UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Tači predvodi delegaciju Kosova na Generalnoj skupštini UN

Kosovski predsednik Hašim Tači predvodiće delegaciju Kosova na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kosovska delegacija u kojoj su, pored Tačija, premijer Haradinaj i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, će tokom boravka u Njujorku imati mnogobrojne bilateralne susrete sa predsednicima, premijerima i šefovima diplomatija velikog broja država sveta.

Tokom posete Njujorku, Haradinaj će imati susrete sa liderima i predstavnicima raznih država, biće učesnik u radu Generalne skupštine UN-a i tražiti podršku svih da Kosovo bude ravnopravni član međunarodne zajednice.

U agendi premijera će biti informiranje sagovornika o dostignućima, privlačenju direktnih stranih investicija, jačanju bilateralnih odnosa. U agendi su i susreti sa kolegama iz evropskih država.

73. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija odražaće se od  24. do 28. septembra u Njujorku. Osim Tačija, Haradinaja i Pacolija koji će predstavljati delegaciju Kosova, u Njujork putuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji će predstavljati srpsku delegaciju.

Američki predsednik Donald Tramp predsedavaće u sredu sednicom SB UN. Ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli najavljuje da će to biti najgledanija sednica.

Šef Bele kuće će moći da predsedava Savetu bezbednosti pošto SAD ovog meseca predsedavaju tom 15-očlanom izvršnom telu UN.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je “UN relevantne za sve ljude: globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva”.

Izvor:  RTS

Foto: Profimedia

Comments

Pročitaj još