Vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova, Tači protiv

Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), a tome se usprotivio predsednik Kosova Hašim Tači.

“U trenutku kreiranja povoljnih političkih okolnosti izmeniće se i ime (ovih snaga), putem ustavnih izmena”, kazao je ministar Bezbednosnih snaga Rustem Beriša na sednici Vlade.

Nacrti zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, o službi Bezbednosnih snaga Kosova i o Ministarstvu odbrane usvojeni su bez ijednog glasa protiv, dok sednici Vlade nisu prisustvovali srpski ministri.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon sednice kazao da je Vlada danas izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, te dodao da je to u skladu sa nadležnostima suverene zemlje Kosova. Istakao je da je došlo vreme to da se desi i dodao da se konsultacije o tom pitanju sa međunarodnim partnerima nastavljaju.

“Kad god bude bilo volje za ustavnim izmenama, promenićemo i ime. Ono što danas mogu da vas osiguram jeste da je Vlada izglasala svoje odbrambene snage, svoju vojsku i to se desilo. Sada je na Skupštini, a nakon toga zakon potpisuje i predsednik zemlje”, kazao je on i pozvao sve vlade država članica NATO-a da pozdrave odluku Vlade Kosova, a poslanike da izglasaju zakone.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare pre sednice Vlade Kosova, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da nije bio upoznat sa ovakvom inicijativom, te prokomentarisao da nije vreme za tako nešto. Kako je kazao, taj proces treba da bude otvoren i transparentan u dogovoru sa NATO-om.

“Jednostrano delovanje vodi u izolaciju, a koordinirano delovanje otvara siguran put razvoju i ojačavanju”, kazao je on.

Dodao je da na dan kada Evropski parlament treba da podrži viznu liberalizaciju Kosovu ovakva odluka je pogrešna.

“Nema potrebe da ovog jutra šaljemo pogrešnu poruku našim međunarodnim partnerima. Da li imamo pravo na to, da, da li trebamo brže tome da se krećemo, da, ali u koordinaciji sa SAD-om i NATO-om”, kazao je Tači.

Transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage kroz zakonske, a ne ustavne izmene žustro se protive međunarodni partneri, a jedan takav pokušaj predsednika Kosova 2017. naišao je na velike kritike.

Za ustavne izmene potrebna je i podrška srpskih poslanika, koja trenutno ne postoji zbog njihovog protivljenja formiranju Vojske Kosova.

Zamenik premijera Kosova i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj je rekao da je današnji dan veoma važan za Kosovo budući da su Skupštini prosleđeni nacrti zakona za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

“Stav Demokratske partije Kosova je uvek bio jasan, a i dalje je tako. Kosovo je suverena država i imaće svoju vojsku. Srpska lista i Beograd ne mogu da blokiraju taj proces u nedogled. Sve političke partije trebaju da podrže ovaj zakon, koji će otvoriti novo poglavlje Kosovu sa Oružanim snagama”, prokomentarisao je Hodžaj na Fejsbuku.

Podsetimo, na desetine pripadnika Bezbednosnih snaga iz redova srpske zajednice u julu ove godine je napustio ove snage zbog, kako su rekli, pritiska Srbije.

Bezbednosne snage Kosova u multietničke, lako naoružane i uniformisane snage, osnovane su 2009. godine prema planu Martija Ahtisarija na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

Broje više od 2.000 pripadnika, od kojih više od 200 pripadaju manjinskim zajednicama, a preko 100 samo srpskoj zajednici.

Za ustavne izmene potrebna je i podrška srpskih poslanika, koja trenutno ne postoji zbog njihovog protivljenja formiranju Vojske Kosova.

Izvor Radio Slobodna Evropa

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."