Kancelarija za KiM: Srbi će učestvovati u formiranju ZSO isključivo po briselskom dogovoru

Povodom odluke kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da aktiviraju Upravljački tim za  izradu statuta ZSO, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuju da će Beograd i Srbi na Kosovu i Metohiji  učestvovati u zajedničkom  radu isključivo na način kako je dogovoreno u Briselu odnosno..

“Još pre 1812 dana trebalo je početi primenu sporazuma i to ne na rečima, pretraže sprovođenje postignutih sporazumad neki samit i da bi se zadovoljila međunarodna javnost, nego stvarno i suštinski kako bi se rešili problemi koje građani imaju na terenu. Nećemo u procesu izrade statuta ZSO pristati na selektivnu implementaciju dogovorenog, odnosno jednostrano poništavanje ili menjanje dela ili celine sporazuma od strane prištinskog ustavnog suda ili bilo kog drugog privremenog organa ili institucije” navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije naglašavaju da  nema potrebe za formiranjem nečega što će  će biti “prazna ljuštura sa nadležnostima nevladine organizacije”

“Srbi na Kosovu i Metohiji žele da grade moćnu i snažnu ZSO, sa ovlašćenjima koja su dogovorena u Briselu i koja mogu da zaštite naš narod i omoguće mu staranje o sopstvenoj sudbini. Beograd i Srbi sa KiM žele poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i sprovodiće sve aktivnosti predviđene tim sporazumima koje vode njenom osnivanju” istaknuto je u saopštenju.

U tekstu se dalje  iznosi sumnja  u iskrenost sa kojom Priština sa višegodišnjim zakašnjenjem ulazi u ovaj proces i dodaje da je reč  o političkom manevru koji ima za cilj smanjenje međunarodnog pritiska, a ne istinsko poštovanje obaveza preuzetih u briselskom dijalogu.

“Nedavne manifestacije nasilja Prištine prema političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji za posledicu su imale porast nespokojstva i potpuni gubitak vere srpskog naroda u iskrenost i dobre namere takozvane albanske političke elite u pokrajini. Srbi na KiM formiranje ZSO ne očekuju ka gest dobre volje, već kao ostvareno pravo, i sa punim legitimitetom insistiraju na tome da dobiju efikasnu institucionalnu zaštitu u vidu svoje krovne nacionalne institucije na Kosovu i Metohiji, sa onim kapacitetom i ovlašćenjima koji su dogovoreni u briselskom dijalogu. Srbi na KiM neće pristati da imaju manje prava od drugih naroda na tom prostoru i od onoga što im je garatovano izvornim i jedinim važećim sporazumima o ZSO” zaključuje se u saopštenju.

Comments