Mičel u Prištini: Ne nosim nikakav plan za Kosovo

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga BG i PR.

Kako je rekao Mičel, koji danas boravi u Prištini, ne nosi nikakav konkretan plan u vezi s tim.

Mičel je na kofnerenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem rekao da nije došao da bilo kome predstavja bilo kakav plan.

“Nisam došao da predstavim bilo koji poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU”, rekao je Mičel, prenosi portal Ljajmi.

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

Ljajmi podseća da se u jednoj od tih tačaka kaže da će Zajednica srpskih opština na KiM imati već aovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da je za napredak Prištine na evropskom putu neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenose kosovski mediji, Mičel je rekao i da će tokom čitavog tog procesa “Amerika biti u blizini Kosova”.

“Uskoro Kosovo treba da napravi važne korake kako bi osiguralo svoj put ka budućnosti. Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom. Takođe smo razgovarali o razgraničenju, i ovo pitanje mora biti rešeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima “, rekao je Mičel, prenosi ljajmi.net

Rekao je i da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti, te dodao da niko ne može staviti veto na transformaciju kosovskih bezbenosnih snaga u kosovsku vojsku.

“Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju “, rekao je Mičel.

Kosovo, kazao je, mora raditi na borbi protiv korupcije, te dodao da je SAD i Priština nastaviti dosadašnjim putem.

“Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije. U svim ovim oblastima, Kosovo bira sopstveni put. Amerika je posvec?ena radu s Kosovom na tom putu “, rekao je Ves Mičel.

Izvor Tanjug/B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."