• Početna>
  • Vesti>

“Samit u Berlinu će ponovo utvrditi ‘crvene linije’ i pravce kojima dijalog treba da ide”

Samit u Berlinu neće doneti novo rešenje u dijalogu Kosova i Srbije, ali se čini da će odrediti granice onoga što može da se postigne, piše Koha ditore.

Koha piše da će samit dati novi podsticaj kako bi se dijalog održao živim do formiranja nove Evropske komisije na jesen ove godine.

Pozivajući se dobro obaveštene izvore, dnevnik je preneo da će se Samit u Berlinu, na kom će na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona učestvovati lideri zapadnog Balkana, posebno baviti deblokiranjem dijaloga Kosova i Srbije, ali i ponovnim postavljanjem principa na kojima treba da se postigne sporazum u dijalogu, koji se u političkom žargonu zovu “crvene linije”.

“U tom smislu sada se pripremaju i zaključci koji treba da se usvoje od strane učesnika sastanka koji daju opšte ideje, ali i jasno utvrđuju pravce kuda treba da ide proces dijaloga kojim posreduje EU”, prenela je Koha ditore.

Dnevnik je naveo i da će u zaključcima stajati da sporazum Kosova i Srbije treba da bude sveobuhvatan, politički održiv i da treba da doprinese stabilnosti u regionu.

“Iako većina ideja tek treba da bude utvrđena, sigurno je da će biti isključena mogućnost korekcije granica, što je jasan i nedvosmislen stav Nemačke ali i sve većeg broja zemalja članica EU”, preneo je list.

Očekuje se da će se na sastanku 29. aprila povećati pritisak da se proces dijaloga deblokira, da će se i od Kosova i od Srbije zatražiti da se angažuju na ostvarivanju do sada postignutih sporazuma ali i na postizanju sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.

Izvor : Koha ,Beta

Comments

Pročitaj još