Bista Nikole Tesle u Gračanici: Narodu od naroda

Foto: Kim

Bista srpskog i svetskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, poslednje delo vajara i akademika Svetislava Arsića Basare, otkrivena je na glavnom trgu u Gračanici.

deja da čuveni srpski naučnik, pronalazač i ličnost ispred svog vremena, Nikola Tesla dobije bistu u Gračanici potekla je od glavne i odgovorne urednice lista „Jedinstvo“ Rade Komazec. Teslina naučna fondacija iz Filadelfije na čijem je čelu Nikola Lončar i predsednica Opštine Gračanice Ljiljana Šubarić pomogli su njenu realizaciju.

Tesla među svojima

„Ništa nije slučajno i ne dešava se slučajno. Tesla je došao ovde, među svoje, svoj narod. Ukoliko nas posmatra odozgo verujem da je srećan što će njegova bista biti upravo ovde pored naše svete Gračanice. Čovek natprirodnih sposobnosti je unapredio naše živote i prosvetlio budućnost vekovima unapred“, kazala je Šubarićeva.

Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije je rekao da su postavili više od 30 bista čuvenog srpskog naučnika i pronalazača na raznim mestima po svetu.

Poklon narodu

„Svaki put je bilo različito osećanje i uvek sam uspevao da ga objasnim. Ovo osećanje ne mogu. Može samo da se doživi, doživeli ste ga samnom i možda možete bolje da ga objasnite nego ja. Rada Komazec nas je prošle godine povela da se upoznamo sa akademikom Basarom, cela priča oko projekta, poklon Teslinog naroda, Teslinom narodu na Kosovu i Metohiji ima ogromnu težinu“, naveo je on.

Koreni Lončara potiču sa Kosova, ističe da se ne pamti da je neko od njegovih predaka rođen i umro u istoj kući.

„Selili smo se, možete misliti kako se osećam nakon godina putovanja moje familije, ponovo na Kosovu“, istakao je Lončar.

Bista Nikole Tesla namenjena glavnom trgu u Gračanici poslednje je delo nedavno preminulog vajara, pisca i akademika Svetomira Arsića Basare.

„Želim da se zahvalim svima ovde koji su učestvovali u tome da poslednje delo moga oca, par dana pre smrti je završio ovu bistu, mogu da kažem dva do tri dana, bude ovde baš u Gračanici, nedaleko od manastira. Među svojm ljudima. Onima koji herojski izdržavaju sve atake i mislim da to možemo samo mi i niko drugi. Naš narod“, kazala je ćerka Svetislava Arsića Basare, Gordana Arsić Komljenović.

Orden i zahvalnice

U ime Tesline naučne fondacije za doprinos u očuvanju lika, dela i zaostavštine Nikole Tesle i Teslinog naroda, Lončar je uručio orden i zahvalnice Eparhiji raško-prizrenskoj, Humanitarnoj organizaciji „Majka devet Jugovića“, glavnoj i odgovornoj urednici lista „Jedinstvo“ Radi Komazec i predsednici Opštine Gračanica Ljiljani Šubarić.

Jedan od najvećih projekata Tesline naučne fondacije jeste otvaranje Nikola Tesla klubova za decu. Njihov je cilj povezivanja mladih širom sveta.

„Želeo bih da vidim nekoliko klubova otvorenih, prvi ovde u Gračanici, pa onda da idemo redom. Priprema mladih za kulturnu diplomatiju, ne može da bude bolja kulturna dipomatija kao naša deca svojim sugrađanima mogu da objasne naš doprinos, kosovski zavet i sve što mi preživljavamo na lep način“, kazao je Lončar.

“Teslinom narodu od Teslinog naroda” je poruka urezana u spomen bistu

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu 10. jula 1856. godine. Bio je srpski i američki pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom. Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Veliki naučnik u Gračanici ima svoju ulicu, u blizini Doma kulture. Ona je i dalje neasfaltirana.

Comments

Pročitaj još