• Početna>
  • Vesti>

Surlić: Kurti ima međunarodnu podršku u opstrukciji dijaloga u Briselu

Foto: Tanjug

Ideja kosovskog premijera Aljbina Kurtija je da potpuno parališe proces dijaloga i da za to ima jasnu međunarodnu podršku, navodi docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić.

,,Inače se ne bi ponašao ovako, i sada je u vrlo lagodnoj poziciji – povučene su kaznene mere Prištini kao neke blage sankcije EU, ima podršku da ne formira Zajednicu srpskih opština. Ideja je da se nikada ne formira ZSO, i sve ovo što govori Kurti je zapravo kupovina vremena, da se i promeni evropska i američka administracija, da se održe izbori na Kosovu, ali da na kraju ZSO ne bude primenjena na Kosovu, i da se u tom međuprostoru definitivno nastavi sa sistemskom diskriminacijom Srba“, ocenio je Surlić u izjavi za Tanjug.

Komentarišući to što je Kurti u Briselu odbio da se sastane sa predsednikom Srbije na trilateralnom sastanku, navodeći da neće razgovarati dok se ne ispune tri uslova, Surlić kaže da je sastanak uopšte bio formalan i više neka vrsta ,,rastajanja“ sa administracijom EU i Boreljom.

,,Oni su morali da održe sastanak sa liderima, ali oba lidera su znala da od toga nema ništa, i da se nije rešilo, i da je od tog sporazuma samo Beograd učinio neki ustupak priznavanjem dokumenata i prihvatanjem registarskih tablica. Što se tiče Beograda, videli smo da je Vučić bio spreman za razgovor, a Kurtijev postupak je bio režiran za njegovu domaću javnost i pripremnu za izbore. Hteo je da pokaže da je principijelniji nego ranije“, ocenio je Surlić.

Comments

Pročitaj još