• Početna>
  • Vesti>

Treća pitijada “Kosovska pita” 23. juna u Donjoj Gušterici

Foto: TO Gračanice

U okviru Vidovdanskih svečanosti, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice i opština Gračanica u saradnji sa Crkvenom opštinom Donja Gušterica i CSD-om u nedelju 23. juna organizuju treću pitijadu pod nazivom ”Kosovska pita”.

“Kosovska pita” je manifestacija takmičarskog karaktera na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.

Turistička organizacija Gračanice poziva sve vredne sugrađane, da 23. juna dođu u Donju Guštericu i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu i udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade kosovskih pita po starim, ali i inovativnim receptima karakterističnim za naš kraj i na taj način pokušamo da sačuvamo od zaborava stare kulinarske recepte naših baka, i da ih prenesemo dalje, kako su se oni i prenosili „s kolena na koleno” kroz istoriju.

Prijava svih zainteresovanih takmičara biće na dan manifestacije u porti crkve Svetog kneza Lazara od 9 do 9.30 časova, a zainteresovani takmičari mogu se prijaviti i ranije na društvenim mrežama TO Gračanice (Instagram i Fejsbuk).

Nakon degustacije izloženih pita biće proglašeni najuspešniji učesnici i uručiće se priznanja.

Manifestacija je takmičarskog karaktera, a najbolja pita biće nagrađena.

Cilj ove manifestacije je da se promovišu vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovskometohijskog kraja, zanatski proizvodi i narodne rukotvorine.

Posetioci pitijade „Kosovska pita“ imaće priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu, a najmlađe od 11.00 časova očekuje „Srednji vek za decu“ u okviru kojeg će deci i posetiocima biti predstavljene srednjevekovne veštine i zanati u organizaciji viteškog udruženja Red Zmaja iz Gračanice.

Održavanju „Kosovske pite“ prethodiće Sveta liturgija koja će biti služena u Crkvi Svetog Kneza Lazara od 8 časova.

U sklopu programa ,,Dani Gračanice 2024. – Kulturno zabavno leto 2024.” koji sprovodi CSD u koaliciji sa 12 nevladinih organizacija povodom obeležavanja Vidovdana u Donjoj Gušterici u Domu kulture „Lipljan/Donja Gušterica“ od 20.00 časova održaće se i monodrama “Lina, tvrđa od kamena” u kojoj igra Vesna Stanković.

Osim Turističke organizacije Gračanice i opštine Gračanica organizatori manifestacije su i CSD i Crkvena opština Donja Gušterica, a tehnički podršku pružiće Dom kulture „Lipljan/Donja Gušterica“.

Comments

Pročitaj još