• Početna>
  • Vesti>

Sutra na Merdaru preuzimanje posmrtnih ostataka tri civila stradala na Kosovu

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Predstavnici Beogradske delegacije Radne grupe za nestala lica, u okviru dijaloga Beograd – Priština, sutra će na Merdaru preuzeti od Prištinske delegacije u organizaciji Komisije za nestala lica, identifikovane posmrtne ostatke tri civila srpske nacionalnosti stradala u Uroševcu, Prizrenu i Prištini, tokom 1999. godine.

Preuzimanje posmrtnih ostataka obaviće se na administrativnom prelazu Merdare u podne, a nakon toga izjavu za medije će dati šef Beogradske delegacije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, saopšteno je iz  Komisije za nestala lica.

Ova lica identifikovana su metodom analize DNK nakon što su predstavnici Komisije za nestala lica  prikupili dodatne referentne uzorke za DNK analizu od srodnika nestalih u cilju identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini.

Posmrtne ostatke dva lica, u ime porodica, od Prištinske delegacije preuzeće predstavnici Beogradske delegacije, dok će posmrtne ostatke jednog lica preuzeti članovi njegove porodice.

Sahrana ovih lica biće obavljena u Velikoj Plani, Kruševcu i Beogradu, u skladu sa iskazanom željom porodica.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području južne srpske pokrajine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

U službenim evidencijama Komisije za nestala lica vodi se još 567 lica kao nestalo u vezi sa sukobima na Kosovu.

Comments

Pročitaj još