• Početna>
  • Vesti>

Izložba “U slavu Vidovdana”: Naša prošlost, sadašnjost i budućnost

Foto: Kim

Izložba “U slavu Vidovdana” otvorena je u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu. Čine je fotografije sa obeležavanja 550. godišnjice Kosovskog boja na Gazimestanu 1939. godine, novinski članci beogradskih novina Politike, Pravde i Vremena od 1912. godine do 1939. godine koji donose izveštaje o proslavama Vidovdana širom zemlje, kao i drugi eksponati vezani za taj praznik.

Izložba “U slavu Vidovdana” imala je i svoj video segment, pa je prisutnim školarcima prikazan i segment iz dokumentarnog filma o proslavi 550. godišnjice Kosovske bitke na Gazimestanu.

Izložba posvećena mladima

Vidovdan je, prema rečima autora izložbe i direktora Arhiva Kosova i Metohije Marka Markovića, izabran da bi se mladi bolje upoznali sa istorijom i proširili svoja znanja.

“Izložba pred vama nije priređena zbog lepog ambijenta koji pruža ovaj srednjoškolski centar. Prvenstveno je tu zbog vas, draga deco, kako bi vam ukazali da ovaj važan datum iz nacionalne istorije i kako bi dodatno proširili svoja do sada stečena znanja”, rekao je on.

Osim fotografija i novinarskih članaka, izloženi su i eksponati sa motivima Vidovdana kao što su: vidovdanske medalje, dokumenti, pozivnice za proslavu Vidovdana iz 1889. godine koje su deo kolekcije Aleksandra M.V. Čolića.

“Naslov ove izložbe najbolje govori o njenoj suštini. Čini mi se da u našoj istoriji ne postoji datum koji nas na tako jedinstven način opisuje i koji nas na sličan način prati poslednjih 635 godina. Kao da se u tom jednom danu, Vidovom danu, sabrala sva naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Kao da se kroz Vidovdan sve odmerava i da se tada svi sabiramo ma odakle dolazili. Kao da je u Vidovdan stalo sve vreme našeg postojanja”, rekao je doktor istorijskih nauka i docent na Katedri za istoriju Filozovskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovan Aleksić.

“Izložba je mali korak, ali može imati veliki značaj za ljude na Kosovu”, smatra doktor istorijskih nauka iz Štrpca Srđan Mladenović.

“Svako u svom poslu, porodici i na svakom pregnuću kojim se bavi, treba pred sobom da ima lik svetog Kneza Lazara i kosovskih vitezova. Da ima stalno u glavi ideju da ta bitka za Kosovo i Metohiju i dalje traje i trajaće još dugo. Ne bitka zemaljska ili fizička, to je visoka duhovna bitka”, kazao je on.

Vidovdan nije datum u kalendaru već simbol hrabrosti

U ime domaćina obratila se direktorica Ekonomsko-trgovinske škole Dragica Mitić koja je kazala da “ova izložba podseća na bogato nasleđe i tradiciju Srba, ali i da su se kroz istoriju najvažniji trenuci slavili upravo na Vidovdan”.

“Vidovdan nije samo datum u kalendaru, već simbol hrabrosti, otpora i zajedništva. Kroz ove fotografije i dokumenta imamo priliku da se podsetimo kako su naši preci čuvali svoj identitet i vrednost u najtežim trenucima, kako su se okupljali da proslave svoju veru i kulturu”, rekla je ona.

Predgovor katalogu izložbe napisala je pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić. Ona je naglasila da „izložba upućuje na najveću proslavu Vidovdana u eri Kraljevine Jugoslavije, koja istovremeno prikazuje i vrhunac moći tadašnje jugoslovenske države”.

Izložbu “U slavu Vidovdana” su organizovali Arhiv Kosova i Metohije, Dom kulture “Gračanica” i Galerija Priština – Gračanica. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za KiM, Opština Gračanica i PO grada Prištine.

Comments

Pročitaj još