• Početna>
  • Vesti>

Momirović: Pogubne posledice odluke Prištine o zabrani trgovine srpskom robom

Foto: Tanjug

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović izjavio je da se danas navršava godinu dana od presedana koji je pogodio Evropu i Balkan, a reč je o jednostranoj odluci vlasti u Prištini da zabrani trgovinu srpskom robom.

Momirović je istakao da je ova pogubna politička odluka dovela do gubitka poslova, kidanja decenijskih poslovnih veza između Srba i Albanaca, kao i gubitka stotina miliona evra poslovnih prihoda.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da mi danas u 21. veku svedočimo da u Evropi, izgrađenoj na temeljima zajedničkog tržišta i slobodnog protoka robe i usluga, postoji režim koji je zabranio da ljudi trguju i da privrede napreduju.

“U ovih godinu dana poslao sam po četiri pisma svim ministrima trgovine zemalja članica Evropske unije, kao i mojim kolegama ministrima trgovine SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, u kojima sam ih upozorio na pogubnost politike koja ograničava promet robe, ekonomsku saradnju i ekonomski razvoj”, naveo je ministar.

On je rekao da je u pismima ukazao i na to da takva politika ima pogubne političke, ali i ekonomske posledice po region, dodavši da, pored svega, moramo sačuvati mir jer jedino u miru možemo da obezbedimo rast i progres celog regiona.

Comments

Pročitaj još