• Početna>
  • Vesti>

„Spasovdanski dani u Prizrenu“: Održana liturgija u crkvi Svetog Spasa

Foto: TV Most

Povodom Spasovdana, slave grada Prizrena u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg – Svetog Spasa u Prizrenu održana je liturgija koju je služio iguman manastira Svetih Arhangela Mihajlo, a kojoj su, osim raseljenih Prizrenaca i ostalih posetioca, prisustvovale i zamenica direktora Kancelarije za KiM Dušica Nikolić i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

“Biće nas i govorićemo o našem Prizrenu i o našem sabranju koje je danas ovde u atrijumu, ako Bog da se okupimo u vreme Medimusa sa pesmom i svaki dan, kad ko može da dođe i obiđe ovaj naš grad, kao što reče otac Jovan: Danas je slava grada i starog i novog, i bivšeg i budućeg, jednostavno naša slava je naš praznik a ništa drugo nema lepše od toga kad je naš grad i naše mesto posvećeno samom Spasitelju i spasu. Zato Bogu našem dragom hvala i slava što smo eto i danas ovde. Mi se jednostavno nećemo odreći ni jednog pedlja, ni mi države, nit država nas, tome smo svedoci sve ove godine jer jedni bez drugih ne bi mogli da opstanemo. Tako činimo zajednicu pomažući jedni drugima i Gospod će nama da pomogne i opstaćemo na ovim prostorima”, rekao je u besedi iguman Mihajlo.

Okupljenima u atrijumu crkve Svetog Spasa obratila se pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

“Danas mi ne proslavljamo samo Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista, veru i krst, mi zapravo danas proslavljamo i naš opstanak. Opstanak onog naroda koji je proterivan, koji je stradao i koji je silom proteran sa ovih prostora. Proslavljamo vas drage Prizrence, koji nas okupljate i pored progonstva, vi se iznova i iznova vraćate vašem rodnom mestu, grobovima vaših predaka, vašem voljenom gradu. Hvala vam što i nas sve okupljate ovde, hvala jer je Prizren u duši svakog Srbina. O Prizrenu se pisalo i piše, u Prizrenu se pevalo i uz narodne pesme, a danas uz hip-hop. O Prizrenu se slikalo, ne postoji u Srbiji kuća koja nema prizrensku sliku, evo kao što to i danas činimo zahvaljujući Domu kulture Gračanica i Galeriji umetnosti u Prištini. Dakle, Prizren je naš dom. Ja želim da vam od srca, u svoje lično ime, u ime direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića, čestitam ovaj veliki dan, da čestitam igumanu Savi i bratstvu Visokih Dečana, da čestitam patrijarhu Srpske pravoslavne crkve, odavde, iz carskog Dušanovog grada Prizrena, slavu Beograda, svih Beograđana. Hvala vam što nas okupljate, hvala Udruženju prijatelja Svetih Arhangela, hvala našem dragom igumanu Mihajlu koji nas uvek uz osmeh, raširenih ruku i čista srca dočekuje u Arhangelima. Hvala vam svima, još jednom vam čestitam ovu slavu sa željom da se svake godine okupljamo u što većem broju i danas smo duhovno svi povezani ovde u ovom našem carskom Prizrenu”, naglasila je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Domaćica slave je Jasmina Savić.

Direktor Galerije umetnosti Priština – Gračanica Nebojša Jevtić otvorio je izložbu slika sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“.

Pokrovitelj manifestacije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još