• Početna>
  • Vesti>

UNS: Nedopustivo uskraćivanje novinarima prevoda na srpski jezik

Foto: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu protestuje zbog toga što na konferenciji „Rugova i zapad“ koja je održana u Prištini u organizaciji Demokratskog saveza Kosova (DPK) i Fondacije “Ibrahim Rugova”, nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik.

Uskraćivanje novinarima prevoda na srpski jezik na konferenciji „Rugova i zapad“ u organizaciji Demokratskog saveza Kosova (DPK) i Fondacije “Ibrahim Rugova” je nedospustivo, ocenjuje UNS sa svojim ogrankom na Kosovu.

Konferencija je održana u Kljan areni u Prištini na temu “političkog nasleđa bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove i saveznika koji su pre 25. godina podržali Kosovo”.

Novinari srpskih redakcija su i dnevni red za praćenje ovog događaja od Demokratskog saveza Kosova (DPK) dobili na albanskom jeziku.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ističe da je nedopustivo da se novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku onemogućava rad i uskraćuje pravo da na maternjem jeziku izveštavaju sa događaja.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu podseća da se na ovaj način ne krši samo Zakon o upotrebi jezika, već da se ugrožava i pravo na informisanje koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

Comments

Pročitaj još