• Početna>
  • Vesti>

Vučević sa ministrom spoljnih poslova Angole: Zahvalnost za podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Angole Teteom Antoniom o jačanju bilateralne saradnje, sa posebnim akcentom na oblasti ekonomije i obrazovanja.

Vučević je naglasio da Srbija izuzetno ceni podršku Angole po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i čvrst stav da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, navodi se u saopštenju.

Premijer je posebno zahvalio Angoli što nije podržala rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja, kako je ocenio, neće doneti dobro ni Srbiji ni Bosni i Hercegovini.

Takođe, Vučević je zahvalio Angoli na podršci koju je pružila našoj zemlji tokom izbora u Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu za održavanje renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027.

Predsednik Vlade istakao je da Srbija pridaje veliki značaj daljem unapređenju sveukupne saradnje sa Angolom, koja se zasniva na uzajamnom poverenju i prijateljstvu naše dve države i naroda, koja datira još od vremena Pokreta nesvrstanih.

Vučević je poručio da Srbiju i Angolu vezuju slobodarski duh i tradicionalno dobri odnosi, koji i u budućnosti treba da se razvijaju kao i do sada, u obostranom interesu, a posebno u oblasti obrazovanja, u okviru koje je danas potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju akademskih kvalifikacija, zvanja i diploma.

Dve zemlje, kako je istakao, sledeće godine obeležavaju i pola veka od uspostavljanja diplomatskih odnosa i uputio poziv predsedniku Angole Žoau Lorensu da poseti našu zemlju.

Ministar Tete Antonio je ponovio da je pozicija Angole kada je reč o suverenitetu Srbije principijelna i da se neće promeniti.

Tete Antonio je ocenio da će Sporazum u oblasti obrazovanja sa Srbijom doprineti unapređenju znanja kako bi se u Angoli izvršila diversifikacija ekonomije i infrastrukture.

Comments

Pročitaj još