• Početna>
  • Vesti>

Konjufca: Podržavam predlog da Lajčak statut ZSO dostavi Venecijanskoj komisiji

Foto: Gazeta Ekspres

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izrazio je podršku ideji premijera Aljbina Kurtija da moderator dijaloga Miroslav Lajčak pošalje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) Venecijanskoj komisiji.

Premijer Kurti je, juče u albansku televiziju AL 2 CNN, rekao da bi Lajčak mogao da odnese na ocenu nacrt statuta ZSO Venecijanskoj komisiji. Kurti je rekao da se radi o „non-pejperu“.

Konjufca je, posle sednice Predsedništva Skupštine Kosova, rekao da Evropska unija (EU) teško da je voljna da preuzme ovlašćenja Kosova za izradu nacrta statuta ZSO.

„Ideja je poslati Lajčakov nacrt Venecijanskoj komisiji koju čak i ja, kao predsednik, podržavam. Nacrt ima nepravilnost jer nije u nadležnosti EU (da ga uradi). Ako se ne izmeni ovaj stav, onda to pokazuje da će EU teško preuzeti nadležnosti od Kosova za njegovu izradu“, rekao je Konjufca.

On je dodao da su spremni da razgovaraju sa EU kada treba da bude gotov nacrt statuta, ali da njegovu izradu treba da urade kosovske vlasti.

Što se tiče odnosa između premijera Kurtija i predsednice Vjose Osmani, kaže da nema ništa dramatično.

„Možda imamo neke razlike u stavovima, ali kada izađemo pred međunarodnu zajednicu, jednoglasni smo i istog mišljenja. Nikada nema političkog rata“, izjavio je Konjufca.

Comments

Pročitaj još